IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция започва да облага и приходите от краткосрочен наем на жилищата

Секторът влезе във фокуса на данъчните с появата на онлайн платформи като Airbnb

16:20 | 25.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкото правителство ще облага и приходите от краткосрочното отдаване на жилища и стаи под наем, съобщава в. "Катимерини". Този сектор попадна в полезрението на данъчните след навлизането на онлайн платформи като Airbnb в страната.

Сега собствениците на имоти, отдадени под наем за кратък период от време, ще трябва да впишат получените суми в отделна графа на данъчните си декларации за 2017 година. В началото на 2018 година те ще бъдат вписани в специален регистър, който се очаква да бъде създаден в първите три месеца на следващата година.

Собствениците на жилища, отдавани за по няколко дни, ще трябва да подават декларации за приходите, коя платформа използват за отдаването под наем на жилището или стая, информация за наемателите и периода, за който е наето жилището, както и за начина на плащане.

В допълнение данъчните служби ще получават информация и от самите платформи за краткосрочни наеми и чрез засичане с подадените декларации ще могат да установят случаи на укриване на данъци.

От Airbnb коментираха преди дни, че споделят подобна информация с гръцките власти само след издадено законово разпореждане, което отговаря на всички европейски и национални изисквания за запазване на поверителността.

Компанията е категорична, че подкрепя усилията на данъчните, но има и строги правила за личните данни, които също трябва да бъдат вземани предвид.

Airbnb също така потвърди, че няма да разкрива данъчните номера на своите домакини в Гърция.

Данъците върху приходите от краткосрочните наеми ще се движат в диапазона между 15% и 45% в зависимост от размера им. Скалата е същата, каквато е и за конвенционалните наеми, пише още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още