IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HNA официално продава Radisson Holdings на китайския гигант Jin Jiang

Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината

10:03 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат HNA Group, който се освобождава от активи, за да изплати дълга си, се е съгласил да продаде хотелиерската компания Radisson Holdings на китайския гигант Jin Jinag International Holdings, предава Bloomberg. 

За HNA трансакцията е още една стъпка в раздробяването на глобалната империя, изградена чрез сделки с висок ливъридж. Продажбата ще увеличи още разпродадените активи за над 17 млрд. долара на компанията тази година. Тя вече се освободи от дяловете си в Hilton Worldwide Holdings и NH Hotel Group. 

Jin Jiang, която притежава 12,3% от френската хотелиерска група Accor, се разширява в чужбина чрез придобивания, тъй като китайските туристи пътуват до все по-далечни места. По-рано тази година тя купи контролен пакет от акции от индийската верига Sarovar Hotels след придобиването от нея на европейската компания Groupe de Louvre. 

Придобиването на Radisson, усложнено от оплетените корпоративни структури, се очаква да бъде финализирано до края на годината. Bloomberg съобщи по-рано този месец, че Jin Jiang обмисля оферта за закупуването на Radisson за най-малко 2 млрд. долара. 

Компанията възнамерява да придобие изцяло Radisson Holding, която притежава и бранда Minnetonka. Преди това Jin Jiang ще плати на Radisson Hospitality 35 шведски крони (3,89 долара) на акция за закупуването на 51,15% от Radisson Hospitality AB, която е листната на борсата в Стокхолм, казва се в съобщението. Освен това Jin Jiang планира да закупи до 18,5% от компанията от HNA и да организира търг за останалите акции. 

Общата цена на трансакциите не се разкрива. Сделките ще превърнат Jin Jiang в седмата по големина хотелиерска компания в света с 344 хил. стаи, сочат данни на компанията STR. 

HNA придоби дела си в Radisson през 2016 г. и предприе амбициозен план за осъвременяване на брандовете й, задейства нова технология за резервации и управление на приходите и увеличи новите проекти за строеж. Главният изпълнителен директор на Radisson Hospitality Джон Кид изрази надежда в имейл, че тези усилия ще бъдат продължени и от следващите собственици. 

"HNA оказа изключителна подкрепа на нашия бизнес. Усилията ни за модернизирането на компанията помогнаха за превръщането на Radisson Hotel Group в изключително привлекателна цел за придобиване. Виждаме огромен потенциал Jin Jiang International да се присъедини към една от най-големите хотелиерски компании в света", отбелязва Кид. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още