IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е близо до първо увеличение на лихвите по ипотеките от над 10 години

Това допълнително ще влоши ситуацията на пазара, който отдавна държи първенството в класацията на най-недостъпните жилища за купувачите

10:22 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Собствениците на имоти в Хонконг се изправят пред първо повишение на лихвите по ипотеките от 2006 г. насам, пише Bloomberg.

Плаващият индекс Hibor, на базата на който се определят лихвите, вече започна да се повишава, а това дава основание на банките да започнат да увеличават лихвите, посочва информационната агенция.

Шансовете за ръст на лихвите се увеличават и със затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Заради обвързаността между валутите Хонконг няма голям избор при решението за лихвите.

Това допълнително ще влоши ситуацията на пазара, който отдавна държи първенството в класацията на най-недостъпните имоти за купувачите.

В края на октомври правителственият индекс, който отразява динамиката на цените на жилищата в мегаполиса, отчете най-големия си седмичен спад от януари, а сделките намаляват напоследък.

Най-голям спад се отчита при вторичните сделки, посочва Кари Ли, икономист в OCBC Wing Hang Bank Ltd. По-сериозни последствия за пазара обаче се очакват през 2018 г., когато лихвите ще се увеличат и по-отчетливо.

Кредитите на строителите също няма да са толкова изгодни, което ще доведе до още по-видим ефект, посочва Ли.

С миниатюрните си жилища и цена от над 600 хил. долара за паркомясто Хонконг отдавна е символ на балона при реалните активи, подхранван от глобалното разхлабване на паричната политика. Цените на имотите се утроиха след 2008 г. заради по-ниските разходи по заемите и засиленото търсене от страна на инвеститори от континентален Китай. Така активността на пазара на практика противодейства на усилията на местното правителство да „охлади“ цените.

Нещата обаче изглежда започват да се променят. Хонконгският долар достигна най-високото си ниво срещу щатския долар вчера и в рамките на днешната борсова сесия няма големи отклонения в обменния курс.

Местните собственици на жилища все още не са притеснени. Голямата ликвидност и интензивната конкуренция между кредиторите вероятно поне още известно време ще задържат лихвите. Ако Hibor обаче надвиши 1%, вероятността за ръст на лихвите ще бъде много по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още