Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света за осма поредна година

Средната цена на жилище в града е 19,4 пъти по-висока от средния годишен доход на домакинствата

Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света за осма поредна година

Горещият пазар на жилища в Хонконг не проявява признаци на охлаждане.Снимка: Архив Ройтерск

Хонконг беше определен за най-недостъпния жилищен пазар във финансово отношение в света за осма поредна година от консултантската компания в областта на политиката за градско планиране Demographia, съобщава Bloomberg.

Средната цена на жилище в Хонконг е 19,4 пъти по-висока от средния годишен доход на домакинство преди облагането с данъци. За сравнение, при предишното изследване на Demographia цената на жилищата в града беше 18,1 пъти по-висока от годишните доходи на домакинствата. 

Предприетите от властите мерки не доведоха до охлаждане на жилищния пазар в Хонконг, където цените са нараснали повече от два пъти спрямо нивата им от 1997 г. преди краха, който заличи две трети от стойността на жилищните имоти. Изследването на Demographia установи, че цените на жилищата в града растат вследствие на правилата за ограничаване на използването на земя.

Сидни отново е вторият най-недостъпен жилищен пазар в света, следван от Ванкувър, Сан Хосе и Мелбърн. Десетката допълват Лос Анджелис, Хонолулу, Сан Франциско, Оукланд и Лондон.

Авторите на изследването са анализирали жилищните пазари в 293 големи града в девет страни – Австралия, Канада, Хонконг, Ирландия, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Великобритания и САЩ. 28 големи жилищни пазара са били определени като „силно недостъпни“, а градове в Калифорния заемат шест от местата в топ десет. Данните са валидни за третото тримесечие на 2017 г.

Още по темата

В същото време най-достъпните жилищни пазари се намират в САЩ, следвани от Япония, Канада и Великобритания. Десетте най-евтини жилищни пазари се намират отвъд океана, като Рочестър е на първо място, следван от Синсинати и Кливланд.

Всички силно недостъпни жилищни пазари, включени в изследването на Demographia, имат рестриктивни регулации за използването на земята. Те целят силно да ограничат или да забранят строежа на нови жилища в или отвъд периферията на града. Обичайната стратегия обикновено налага „граница за градски растеж“, свързана с по-високи цени на земята за терена, на който е разрешено строителството, обясняват авторите на изследването.

Това води до по-високи цени на жилищата, понижаване на жизнения стандарт и увеличаване на бедността, допълват те. Възможно е жилищата да станат още по-недостъпни, ако не се предприеме регулаторна реформа, която да възстанови конкурентните пазари на земя в градската периферия, предупреждават изследователите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ниската безработица и оскъдните наличности ще повишат наемите на офиси в Европа