IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е най-недостъпният пазар на жилища в света

Цените на имотите в мегаполиса пак растат въпреки мерките за "охлаждане" и ръста на данъците

16:24 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Местният модел Манман Лук, която живее в жилище от 9 кв. м, за което плаща месечен наем от приблизително 606 щатски долара. <em>Снимка:&nbsp;Ройтерс</em></p>

Местният модел Манман Лук, която живее в жилище от 9 кв. м, за което плаща месечен наем от приблизително 606 щатски долара. Снимка: Ройтерс

За седма поредна година Хонконг е най-недостъпният пазар на жилища в света, показват данни от изследването на Demographia за достъпността на жилищата.

Въпреки че местните власти предприеха сериозни мерки за „охлаждането“ на пазара и наложиха и по-високи данъци върху недвижимите имоти, в последните месеци цените на жилищата се връщат към растеж, подчертава онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com. 

Заради това и все повече хора в Хонконг се ориентират към т.нар. „жилища ковчези“ - апартаменти с площ от около 2-3 кв.м. Според данните на местната администрация около 200 хил. души в мегаполиса в момента живеят на подобни места.

През последните пет години цените на жилищата в Хонконг са се вдигнали с 50%, което изтласква хората със средни доходи от пазара на имоти.

Средната цена на жилище в Хонконг в момента е 19 пъти средният годишен доход на домакинствата в мегаполиса. Вторият най-недостъпен пазар в света е Сидни (Австралия) с 12,2 пъти, следван от Ванкувър (Канада) – 10,8 пъти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още