Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконг е най-скъпият жилищен пазар в света със средна цена от 1,23 млн. долара

Най-скъпият град за живот под наем пък е Ню Йорк - средното ниво там е 2870 долара за месец

Хонконг е най-скъпият жилищен пазар в света със средна цена от 1,23 млн. долара

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Въпреки влиянието на пандемията и социалните размирици в Хонконг специалният административен район на Китай е най-скъпият жилищен пазар в света, като средната цена на имот там възлиза на 1,23 млн. долара, сочат данни на Stockapps.com.

Сумата е значително по-висока от средната цена в Мюнхен, който се нарежда на второ място в класацията с 1 млн. долара, близо четвърт милион долара по-малко.

Средната цена в Хонконг е и близо два пъти по-висока от тази в Ню Йорк, който е на 10-то място с цена от 646 хил. долара за жилище.

Хонконг е начело в класацията и при сравнение на средните цени на квадратен фут - стойността там е 2 хил. долара (над 21,5 хил. долара на кв. метър).

По отношение на най-бърз растеж на жилищните цени Мюнхен води с ръст от 11% през 2019 г., докато Истанбул е лидер по най-силно покачване на цените за последното десетилетие с 13%.

 

 

Пазар на наеми - в Ню Йорк е най-скъпо

Свръхвисоките цени на имотите в Хонконг са сред основните причини близо 45% от населението там да живеят в обществени жилища, финансирани от правителството. Това, от своя страна, оказва натиск върху наемите.

Така Хонконг е третото място в света по размер на наемите - средният месечен наем там тази година възлиза на 2662 долара. Най-скъпият град за живот под наем е Ню Йорк - средното ниво там е 2870 долара за месец.

Най-бързо растат наемите в Лисабон - през 2019 г. те са отбелязали ръст от 16%. В Кайро, който е на второ място, е регистриран наполовина по-слаб ръст от 8%.

 
По статията работиха: Десислава Попова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Берлин купи апартаменти от Vonovia и Deutsche Wohnen за близо 2,5 млрд. евро