IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е най-скъпият пазар на логистични площи в света

Ръстът на наемите в сегмента достига малко под 3% в глобален мащаб

16:39 | 01.06.16 г.
Хонконг е най-скъпият пазар на логистични площи в света

Хонконг е най-скъпият пазар на логистични площи в света, според доклад на консултантската компания CBRE.

На годишна база наемът на кв.м площ в мегаполиса достига над 311 долара. На второ място е Токио с над 180 долара, а на трето е Лондон с малко под 180 долара.

Топ 10 на най-скъпите пазари на логистични и индустриални площи се допълва от Сингапур, Стокхолм, Шанхай, регионът Манчестър – Ливърпул, регионът Лийдс – Шефилд, Сидни и Шънджън.

Основен двигател на глобалната експанзия на пазара на логистични и индустриални площи е развитието на онлайн търговията. Продажбите по интернет в глобален мащаб са разширили дела си от общите продажби на дребно до малко под 10 на сто, посочва се в доклада. Това подтиква търговските вериги да направят промени във веригата си за доставки.

В САЩ е отчетен ръст на цените на логистичните и индустриални площи, като най-силни са увеличенията в крайбрежните логистични хъбове, като Ню Джърси например.

Другите пазари със силни ръстове в региона на Северна и Южна Америка са Сантяго, Чили, Суидад Хуарес, Мексико, и районът на Лос Анджелис.

Заради засиленото търсене в Северна и Южна Америка вече се отчита недостиг на първокласни индустриални и логистични площи, пише в доклада. В резултат наемите отчитат ръст от почти 6 на сто към края на 2015 г. на годишна база.

Подобна е и тенденцията на пазарите в Европа, макар и ръстовете да са по-слаби в сравнение с Америките и особено САЩ – увеличението на наемите достига само 0,8 на сто. Най-силни ръстове на пазара са регистрирани в няколко района на Великобритания, около Берлин в Германия, както и в Милано и Барселона. Инвеститорите все повече се интересуват от по-малки съоръжения в близост до водещите градове в Европа, така че да могат да задоволят нуждите на своите клиенти.

Същевременно пазарът на логистични и индустриални площи в Москва отбелязва рязък спад. Наемите, измерени в долари, се сриват с почти 50 на сто заради спада на цените на петрола и рецесията.

За Азиатско-тихоокеанския регион ръстът на наемите на логистичните и индустриални площи достига 2,5% на годишна база. Глобалното увеличение е 2,8%.

Най-силен ръст на наемите през миналата година е отчетен в Оукланд, САЩ – близо 30 на сто. Освен в Москва, силен спад е отчетен и в Сао Пауло, Бразилия – почти 11 на сто. Повечето от водещите европейски пазари отчитат умерени ръстове от порядъка на 2-3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още