IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг може да ограничи още повече покупките на имоти от чужденци

Купувачите се оттеглят от жилищния пазар в града заради очакване за спад на цените

14:52 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг може да обмисли налагането на нови ограничения върху закупуването на жилища от купувачи, които не са местни жители, съобщават Hong Kong Economic Journal и Bloomberg.

В отговор на опасенията, че чужденците може да избегнат гербовия налог от 30%, като използват тръст за закупуване на имот, постоянният секретар по транспорта и жилищната политика Стенли Инг съобщи, че трансакциите с чужденци и чуждестранни компании са съставлявали само 1,2% от общите покупки на имоти през първото полугодие.

„Правителството ще продължи да следи ситуацията и ще предприеме мерки, ако е необходимо, без предупреждение“, казва Инг, цитиран от изданието.

Властите в града не успяват да овладеят цените на жилищата, които са най-недостъпните в света. В последно време те предприеха серия от ограничения като висок гербов налог и ограничаване на кредитирането в опит да обуздаят цените.

Индекс на 22 големи китайски строителни компании, повечето от които листнати в Хонконг, продължи да спада във вторник, след като в понеделник се понижи с 2,4% - най-голямото движение надолу от повече от две седмици.

Отговорът на Инг е сходен с този на главния секретар на хонконгската администрация Кери Лам, която заяви през юли, че правителството може да разгледа мерки за допълнително ограничаване на продажбите на жилища на чужденци.

В същото време страховете от рязък спад на жилищния пазар в Хонконг кара много купувачи на жилища да отложат покупката си, въпреки че по този начин ще загубят големи депозити, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Затягането на паричната политика от Федералния резерв в САЩ и мерките на властите в континенталната част на Китай срещу изтичането на капитали са основните причини за страховете на купувачите на жилища. Ограниченията, наложени от властите в Хонконг, са друг фактор.

Купувачи са се оттеглили от пет апартамента в комплекса Park Yoho Milano, като са загубили общо 250 хил. долара. Друг купувач се е отказал от имот в комплекса Sun Hung Kai Properties Martin II, като е загубил 46 хил. долара, съобщава The South China Morning Post.

Общо 1740 договора за продажба на нови жилища са били подписани през юли, което е с 15% под нивото спрямо юни, сочат данни на имотната агенция Ricacorp. До 14 август са били регистрирани само 711 договора за нови апартамента. Заради по-трудната продажба на наличните жилища предприемачите намаляват цените.

„Имотният пазар в Хонконг има най-лошата комбинация от основи в последните 15 години с растящи лихвени проценти, забавяне на икономиката и поевтиняване на китайската валута“, казва анализаторът Никол Уонг от инвестиционната компания CLSA.

„Настроенията може да се влошат по всяко време, тъй като цените са недостъпни. Очакваме корекция от 15% в идните 12 месеца“, допълва тя, като отбелязва, че цените са се повишили с 14% до този момент на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още