Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в света

На 85 от изследваните от консултантската компания CBRE 122 пазара се регистрира ръст на цените на първокласните офис площи

Хонконг отново изпреварва Лондон като най-скъпия пазар на офиси в света

Снимка: Архив Ройтерс

Централният бизнес кватрал в Хонконг остава най-скъпият офис пазар в света през първото тримесечие на 2019 г., като изпреварва Уест Енд в Лондон, посочва се в доклада Global Prime Office Occupancy Costs Report на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Цената на квадратен метър за година в Централния бизнес квартал в Хонконг излиза 3466 долара, докато в Уест Енд тя достига 2397 долара. Квартал Коулун в Хонконг допълва топ три на най-скъпите офис пазари в света с 2246 долара на кв. м за година.

Най-голям скок в топ десет прави Мидтаун Манхатън в Ню Йорк, който заема четвъртото място в класацията спрямо шесто място в края на миналата година с 2119 долара на кв. м. В десетката попадат още Финансовата улица в Пекин, Централният бизнес квартал в китайската столица, Южен Манхатън в Ню Йорк, Централният бизнес квартал в Токио, Централният бизнес квартал в Делхи и Ситито в Лондон.

Още по темата
Разходите за наемане на първокласни офис площи в годината до 31 март нарастват на 85 от изследваните 122 пазара от CBRE благодарение на трайния икономически растеж, увеличаването на работните места и ограничените наличности на първокласни офис площи на някои пазари.

Средната цена на наемите на най-добрите офис площи във водещите локации в света отбелязва ръст от средно 3,6% в глобален план в 12-месечния период спрямо повишението от 2,4% година по-рано, показват данните на компанията.

„Надпреварата за привличане и задържане на таланти чрез осигуряване на най-висококачествената офис среда тече с пълна сила, въпреки забавянето на икономиките на някои региони и непредвидимите преговори в търговската област“, коментира Джули Уелан, ръководител на отдел „Изследване на нагласите на наемателите в Северна и Южна Америка“ в CBRE. “Разходите за наемане на първокласни офис площи нараснаха по-бързо, тъй като предлагането на някои от най-желаните пазари остана ограничено. Особено силно е търсенето от банки, финансови и технологични компании, както и от оператори на пространства за съвместна работа“, допълва тя.

Общо 15 от анализираните от CBRE 122 пазара отбелязват двуцифрен растеж в процентно изражение на разходите за първокласни офис площи през първото тримесечие спрямо година по-рано. Много от тях споделят общи черти, като централна локация, съвременна инфраструктура и възможности за транзит, първокласни обществени услуги и относителна липса на налични първокласни площи.

Всички региони отбелязват силен ръст на цените на първокласните офис площи, като в Северна и Южна Америка те нарастват с 3,7%, както и с 3,5% в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА). Азиатско-тихоокеанският регион записва повишение на цените с 3,3%, като почти удвоява растежа си спрямо предходната година. В региона се намират шест от десетте най-скъпи офис пазара в света, като Сингапур се придвижва в топ 20 с повишение на цените от 17,3% на годишна основа.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Стилът Баухаус става на 100 години, а Тел Авив е символът на авангардната школа