IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг предприе още мерки за "охлаждане" на жилищния пазар

Местната администрация затвори данъчна вратичка, която позволяваше на купувачи на няколко имота с един договор да плащат по-нисък гербов налог

11:09 | 12.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Хонконг направи необходимите промени, с които на практика затвори законовата дупка, която позволяваше на инвеститори – купувачи на имоти за първи път в мегаполиса, да придобиват по няколко жилища едновременно и да плащат по-ниски ставки, съобщава Bloomberg.

Съгласно новите правила купувачите на първо жилище, които придобиват повече от един имот с един договор, ще плащат обичайната ставка на гербовия налог при покупка на втори имот от 15%, а не 4,5%, колкото е ставката за купувачите на първи дом.

Мярката влиза в сила незабавно.

Покупката на няколко жилища с един договор има малък дял от целия пазар, но като цяло тенденцията беше към увеличение на тези сделки, коментират от местното правителство. Това обаче противоречи на целите на управляващите да ограничат търсенето на инвеститорите, за да озаптят ръстовете на цените.

От ноември 2016 г. насам това е втората мярка с цел „охлаждане“ на жилищния пазар, които администрацията на Хонконг предприема. Досега обаче регулациите са оказали ограничен ефект и мегаполисът остава най-недостъпният пазар на имоти в света.

Новата мярка ще внесе повече справедливост за купувачите на първи дом, които придобиват един-единствен имот, коментира Уили Лиу, директор от Ricacorp Properties Ltd. Според него обаче това едва ли ще доведе до съществено намаляване на инерцията на пазара.

Според анализатори сделките с първокласни имоти в Хонконг ще се увеличат с 10-15 на сто тази година, а цените на жилищата ще нараснат с още 5 на сто.

Цените на съществуващите жилища в мегаполиса вече достигнаха нов рекорд, дори и след като Федералният резерв на САЩ започна да вдига лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още