Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконг преживява най-дългия период на ръст на цените на жилищата в историята си

Те са се повишили с 25% през юни спрямо предходния пик през септември 2015 г.

Хонконг преживява най-дългия период на ръст на цените на жилищата в историята си

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Хонконг са нараснали с 21,6% на месечна основа през юни, а цените са продължили да растат въпреки новите мерки за охлаждане на пазара, въведени от правителството, показват последните данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Според данните цените на жилищните имоти растат за 26-и пореден месец, което е най-дългият период на растеж на цените в историята на Хонконг. Те са се повишили с 25% спрямо предходния пик от септември 2015 г.

През май и юни силна активност отчита и пазарът на жилища под наем, подкрепен от семейства, които искат да се установят в нов дом преди началото на следващата учебна година. В същото време търсенето от чужденци, главно от хора, работещи във финансовия и застрахователния сектор, е останало непроменено. Наемите на луксозни жилища са нараснали с 4,7% през юни спрямо същия период на миналата година.

Още по темата
Една от причините за продължаващия ръст на цените е недостигът на жилища за продажба. В тази връзка властите в Хонконг обявиха нови мерки, включително въвеждането на данък върху празните жилища, насочен към луксозните апартаменти, и промяна на предназначението на девет частни жилищни имота за превръщането им в достъпни жилища.

Заради възможността предприемачите да повишат цените, за да прехвърлят данъчното бреме върху купувачите, цените на луксозните апартаменти може да нараснат още повече, отбелязва Knight Frank. Освен това превръщането на частни имоти в достъпни жилища може да намали предлагането на частни домове в идните три-четири години, което ще засили тенденцията за покачване на цените.

На пазара на бизнес имоти търсенето на офиси клас А в Хонконг е останало силно през юни. На фона на ниското равнище на свободните площи от около 0,9% наемите в централния бизнес квартал продължават да растат, като през юни са се повишили с 0,7% на месечна основа.

Според авторите на доклада обаче пазарът на офис площи в Хонконг ще остане спокоен до септември заради летните отпуски, а очакванията са още компании да се преместят от централния бизнес квартал, за да намалят разходите си и да наемат по-големи офиси.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тримесечно дъно през януари