IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг прибавя изкуствени острови, за да се справи с жилищната криза

На тях могат да бъдат настанени 1,1 млн. души, или 15% от населението на града

12:57 | 10.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг ще прибави изкуствени острови, за да подобри имотния си пазар, който превърна града в мястото с най-недостъпни жилища в света, съобщава Bloomberg.

Правителството си поставя за цел да отвоюва 688 хектара от остров Лантау, съобщи ръководителят на администрацията в града Кери Лам. В предходния доклад на правителството се посочваше, че Хонконг ще се нуждае от допълнителни 676 хектара до 2046 г.

„Намирането на земя е неотложен проблем, който трябва да бъде спешно разрешен. Трябва да вземем дръзки решения“, каза Лам пред местните законодатели.

Отвоюването на земя в Хонконг, известен със своята пренаселеност, е противоречив вариант за стимулиране на предлагането на жилища заради екологичните притеснения. Но общественото недоволство заради кризата с достъпността на жилищата кара властите да предприемат действия, въпреки че имотният пазар проявява признаци на охлаждане след години на космически растеж.

За да смекчи противопоставянето на отвоюването на земя, Лам съобщи, че по-голямата част от нея ще бъде използвана за строеж на субсидирани жилища. Според нея на изкуствените острови може да живеят 1,1 млн. души, което се равнява на около 15% от настоящото население на Хонконг. Първата фаза от отвоюването на земя ще започне през 2025 г., като хората ще могат да се преместят през 2032 г., уточни Лам.

Останалите мерки включват предоставянето на около 70% от новата земя за общински жилища, по-бързото пригодяване на изоставените терени като опустяла селска земя в т. нар. nови територии за жилищна употреба, създаването на пилотна програма за споделяне на земя, която да превърне терени, държани от предприемачи, в проекти за общински и частни жилища.

15-годишният бърз растеж на цените на имотите накара UBS Group да определи Хонконг миналия месец като града с най-голям риск от жилищен балон. Но растящите лихви по ипотечните кредити – основната лихва в града беше повишена през септември за първи път от над десет години – влошават настроенията и банките започват да свиват оценките си на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
melon
преди 5 години
Впечатляващо е как си пазят природата и спазват правилата, да не презастрояват навсякъде на острова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още