Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконг прибавя изкуствени острови, за да се справи с жилищната криза

На тях могат да бъдат настанени 1,1 млн. души, или 15% от населението на града

Хонконг прибавя изкуствени острови, за да се справи с жилищната криза

Снимка: Архив Ройтерс

Хонконг ще прибави изкуствени острови, за да подобри имотния си пазар, който превърна града в мястото с най-недостъпни жилища в света, съобщава Bloomberg.

Правителството си поставя за цел да отвоюва 688 хектара от остров Лантау, съобщи ръководителят на администрацията в града Кери Лам. В предходния доклад на правителството се посочваше, че Хонконг ще се нуждае от допълнителни 676 хектара до 2046 г.

„Намирането на земя е неотложен проблем, който трябва да бъде спешно разрешен. Трябва да вземем дръзки решения“, каза Лам пред местните законодатели.

Отвоюването на земя в Хонконг, известен със своята пренаселеност, е противоречив вариант за стимулиране на предлагането на жилища заради екологичните притеснения. Но общественото недоволство заради кризата с достъпността на жилищата кара властите да предприемат действия, въпреки че имотният пазар проявява признаци на охлаждане след години на космически растеж.

Още по темата
За да смекчи противопоставянето на отвоюването на земя, Лам съобщи, че по-голямата част от нея ще бъде използвана за строеж на субсидирани жилища. Според нея на изкуствените острови може да живеят 1,1 млн. души, което се равнява на около 15% от настоящото население на Хонконг. Първата фаза от отвоюването на земя ще започне през 2025 г., като хората ще могат да се преместят през 2032 г., уточни Лам.

Останалите мерки включват предоставянето на около 70% от новата земя за общински жилища, по-бързото пригодяване на изоставените терени като опустяла селска земя в т. нар. nови територии за жилищна употреба, създаването на пилотна програма за споделяне на земя, която да превърне терени, държани от предприемачи, в проекти за общински и частни жилища.

15-годишният бърз растеж на цените на имотите накара UBS Group да определи Хонконг миналия месец като града с най-голям риск от жилищен балон. Но растящите лихви по ипотечните кредити – основната лихва в града беше повишена през септември за първи път от над десет години – влошават настроенията и банките започват да свиват оценките си на имотите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 9 месеца
Впечатляващо е как си пазят природата и спазват правилата, да не презастрояват навсякъде на острова.

Още от По света
Новозапочнатите жилища в САЩ намаляват за втори пореден месец