IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг се затвърди като най-труднодостъпния пазар на имотите си в света

Само 49,2% от домакинствата в Хонконг са собственици на имоти

14:51 | 20.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За първи път от почти две десетилетия собствениците на жилища са в малцинството в Хонконг, което потвърждава статута на града като най-трудно достъпният пазар на имоти в света, съобщи Bloomberg.

Само 49,2% от домакинствата в Хонконг са собственици на имотите, в които живеят към края на 2017 г., което е най-ниското ниво от 1999 г. насам, сочат данните, публикувани от Хонконгското бюро по преброяване и статистика тази седмица. Броят им достигна своя връх от 54,3% през 2004 година.

Цените на имотите в Хонконг нараснаха тройно от 1999 г. насам, заради бързите продажби на имоти и ограниченото предлагане на апартаменти, показва Centaline Property Centa-City Leading Index. Градът е обявен за най-недостъпен пазар на недвижими имоти в света за осма година от Demographia, компания за градоустройственото планиране, изпреварвайки почти 300 метрополни жилищни пазари в девет страни.

За сравнение, процентът на собственост на домакинствата в Ню Йорк е средно 49,9% през 2017 г., според данните на Бюрото за преброяване на САЩ. В Сингапур, където обществеността може да получи държавни жилища, ставката надхвърля 90%.

Според Кари Лам, ръководител на администрацията на китайския автономен район Хонконг, няколко кръга от мерки за охлаждане на пазара не са проработили, правейки невъзможно правителството да ограничи цените. Неотдавнашните намеси на властите за поддържане на валутния курс на града забавиха темпото на продажби и увеличиха вероятността банките най-сетне да вдигнат лихвите по ипотеките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още