Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконгски имотни агенции съдят Evergrande заради неплатени комисиони

Двете компании претендират за обща сума от близо 6 млн. долара

Хонконгски имотни агенции съдят Evergrande заради неплатени комисиони

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Две хонконгски агенции съдят силно задлъжнялата China Evergrande Group заради неплатени комисиони, показва съдебен документ. Ходът подлага на още по-голям натиск строителната компания, която опитва да набере средства, за да избегне фалит, предава Ройтерс.

Centaline е завела дело срещу Evergrande през септември за възстановяване на 3,1 млн. хонконгски долара (398 196 щатски долара) неизплатени комисиони, показва съдебен документ, а вестник South China Morning Post съобщава, че Midland Holdings претендира за неизплатени комисиони на стойност 43,45 млн. хонконгски долара (5,5 млн. щатски долара) за два проекта в Хонконг.

Ръководител в Centaline China съобщи пред Ройтерс, че компаниите са завели дело срещу Evergrande и в съд в Гуанджоу, Южен Китай, претендирайки за стотици милиони юана, които твърдят, че трябва да получат.

Още по темата
Centaline потвърди пред Ройтерс, че е завела дело в Хонконг миналия месец, но е отказала допълнителен коментар. Midland е отказала коментар, заявявайки само, че случаят преминавал през правни процедури. Evergrande не е отговорила на молбата за коментар.

Експозицията на Хонконг към задлъжнялата строителна компания China Evergrande е „много минимална“ от порядъка на 0,05% или 14 млрд. хонконгски долара (1,79 млрд. щатски долара) банкови активи и няма да причини системни рискове, пише South China Morning Post, като се позовава на финансовия секретар в града Пол Чан.

Evergrande обеща да се разплати с доставчиците и подизпълнителите си в континенталната част на Китай възможно най-скоро, като в някои случаи предлага апартаменти или други имотни активи, след като строителството на много от обектите ѝ беше спряно заради забавени плащания.

Заради дълговете си от 305 млрд. долара Evergrande предизвиква опасения, че ликвидната ѝ криза може да се разпространи в китайската финансова система и да има глобален отзвук. Това притеснение беше успокоено след обещанието на Китайската централна банка от миналата седмица да защити интересите на купувачите на жилища.

Растящите притеснения от спиране на плащанията от китайски строителни компании предизвикаха срив на цената на акциите и на облигациите им във вторник, нови понижения на кредитния рейтинг и несигурност за съдбата на China Evergrande Group, които подкопават нагласите на инвеститорите.

Миналия месец компанията пропусна лихвени плащания по два транша доларови облигации и опитва да продаде активи, за да плати на кредиторите си, като през последните няколко седмици отдава приоритет на местните кредитори.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Опасенията за фалита на Evergrande се завърнаха