IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотели в Азия предлагат 14-дневен пакет "Карантина", за да компенсират загубите

Хотелските вериги възприемат рискована стратегия на фона на намаляването на заетостта заради коронавируса СН

14:03 | 21.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Пандемията от коронавирус срива глобалните пътувания и някои хотели възприемат нова тактика, за да увеличат резервациите – насочват се към гости, които трябва да останат в дълга карантина, пише Wall Street Journal.

Рискованата стратегия е в отговор на безпрецедентното предизвикателство за хотелските вериги в света заради малкия брой пътуващи хора, тенденция, която вероятно ще се задържи за известно време.

Заетостта на хотелите рязко намаля заради разпространението на коронавируса в света. В Хонконг, Сингапур и Южна Корея, където случаите на заразени хора започнаха да растат по-рано, заетостта на хотелите е намаляла от около 70% или повече през януари до 20% този месец, сочат данни на STR. Хотелите в САЩ и Европа сега имат сходна съдба, тъй като разпространението на пандемията води до налагане на карантина и ограничения за пътувания.

Властите в Ню Йорк работят с хотелиерската индустрия за възможно превръщане на цели хотели в болници за пациенти без коронавирус в опит да увеличат капацитета на здравните заведения.

Тъй като малко туристи посещават Хонконг, където потвърдените случаи на коронавирус станаха 208 в четвъртък, хотелите сега предлагат специални пакети за хора, които трябва или искат да се поставят в карантина. Вчера влезе в сила ново правило, което изисква всички хора, пристигащи от чужбина, да бъдат поставени под карантина за две седмици. Някои хора, които са се завърнали в града през последните дни, също избраха да се самоизолират и да избягват контакт с роднини и приятели за известно време.

В Dorsett Wanchai, който се определя като „4,5-звезден хотел“, служител, отговарящ за резервациите, казва, че хотелът получава десетки запитвания на ден за 14-дневния му карантинен пакет. За 9688 хонконгски долара (1248 щатски долара) или около 89 долара на нощ гостите могат да резервират „Премиерски апартамент“ с прозорец, който може да се отваря за влизане на свеж въздух, нещо необичайно за високите хотели в полуавтономния китайски град.

„Заедно се борим с пандемията, предпазвайки дома си“, се казваше в реклама на китайски език за веригата Dorsett, която е определила цените за 14-дневни и 27-дневни пакети за стаи в девет хотела.

Dorsett Wanchai е определила няколко етажа за гости под карантина, казва служителят. Техните стаи ще бъдат чистени веднъж седмично с дезинфектиращи спрейове, а кошчетата за боклук ще бъдат изхвърляни всеки ден.
Гостите под карантина трябва да преминават и през проверка на температурата два пъти на ден, за да може да се установи дали имат вируса. Те могат да поръчват ястия чрез онлайн услуги за доставка на храни, чиито варианти включват китайска храна, пица, паста и индийска кухня. Ако предпочитат да поръчат храна по друг начин, портиерът на хотела ще я доставя до стаята, разказва служителят.

Повечето хотели, предлагащи карантинен пакет, обслужват предимно групи туристи или пътуващи с ограничен бюджет и виждат, че бизнесът им до голяма степен изчезва, казва Глория Чан, изпълнителен директор на консултантската компания Horwath HTL в Хонконг. Въпреки че хотелите предоставят по-малко услуги за почистване на гостите под карантина, те са изложени на риск вирусът да се разпространи към други гости, допълва тя.

Но някои луксозни хотели също се задействат. В Renaissance Hong Kong Harbour View Hotel служител, посрещащ гостите, казва, че хотелът неотдавна е започнал да предлага 14-дневен пакет за гости, които трябва да бъдат поставени под карантина. Цените започват от около 160 долара на ден, което е отстъпка от стандартните цени. Гостите трябва да остават в стаите си, но може да получават отстъпка за храна и услуги за пране.

Хотел Park Lane Hong Kong предлага 14-дневен пакет за около 1622 долара или около 115 долара на нощувка. Обичайните цени са около 165 долара за нощувка. По-скъп пакет за 2525 долара включва три ястия дневно. Четири или пет етажа са предназначени за гости под карантина, казва служител, отговарящ за резервациите, и допълва, че програмата е успешна.

Някои хотели в Сингапур също предлагат силно намалени цени за хора, нуждаещи се от карантина. В хотел Fairmont Singapore, където служител казва, че цените обикновено са 320 сингапурски долара (221 щатски долара) плюс такса и обслужване на нощ, стаите сега са налични за две седмици на цена от 110 долара плюс такса и обслужване на ден. Всички стаи имат балкон и макар че служителите по почистването не могат да влизат в стаите, чисти кърпи се оставят пред вратата.

В Южна Корея, където има над 8000 заразени с коронавирус, 11 хотела са изразили готовност да приемат пациенти с потвърдена зараза, които не са в критично състояние, казва говорител на Корейската хотелска асоциация.
Хотелите обаче съобщават, че ще приемат гости, само ако правителството плаща повечето или дори всички разходи за стаите, показва документ на асоциацията.

„Ако хотелите карантинират пациенти, те ще бъдат затворени и няма да могат да приемат други клиенти или да провеждат събития като сватби. Така че според мен е естествено хотелите да искат подобна гаранция“, казва говорителят.
Седем хотела в Сеул, повечето от които от среден или по-нисък клас, са се включили в инициативата до момента. Четири хотела извън столицата също са изявили желание за участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още