IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите в САЩ са по-празни, отколкото след атентатите на 11 септември

Според прогнозите 1 млн. служители в индустрията ще загубят работата си през идните седмици

11:33 | 26.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Хотелската индустрия в Ню Йорк е засегната от коронавируса, предава Bloomberg.

Заради мерките за социално дистанциране, които принуждават туристите да останат по домовете си, заетостта на хотелските стаи в Ню Йорк е намаляла със 17%. В момента градът е епицентърът на пандемията от коронаирус отвъд океана. Данните са сходни в Бостън и Сан Франциско, които също пострадаха тежко от пандемията.

Общо заетостта на хотелите в САЩ миналата седмица е намаляла до 30%, сочат данни на компанията STR. Това е по-ниско ниво в сравнение финансовата криза, като хотелите са имали по-висока заетост дори след терористичните атаки на 11 септември, казва Иън Фрайтаг, вицепрезидент на хотелските анализи в STR.

„Седем от десет стаи в страната са празни, но трябва да се има предвид, че заетостта вероятно ще намалее още“, допълва той.

Хотелски компании, сред които Marriott International и Hyatt Hotels са в процес на освобождаване в отпуск на корпоративен персонал и има прогнози, че 1 млн. служители в хотели ще загубят работата си през идните седмици.

Надеждите за пакет с федерални стимули подкрепи акциите на хотелските вериги вчера заедно с тези на авиокомпаниите и операторите на круизни кораби.

Десетки хотели в Ню Йорк затвориха врати, включително New York Hilton, Four Seasons и Baccarat Hotel. Собствениците искат облекчения от кредитори и данъчни власти, казва Виджай Дандапани, главен изпълнителен директор на Хотелската асоциация на Ню Йорк.

Банките изразиха готовност да работят с кредитополучатели от областта на бизнес имотите, но Финансовата служба в града е уведомила профсъюза, че не може да отложи плащането на имотните данъци, допълва Данапани.

„Датите за плащане на имотни данъци са определени в Градската харта и агенцията няма правна власт да променя тези дати“, съобщи Финансовата служба в комюнике.

Дандапани настоява градските власти да променят и размера на дължимите данъци, който да отразява по-ниските приходи през първото полугодие на 2020 г.

„Хотелите в Ню Йорк нямат никакви парични потоци. Те няма да имат пари, за да платят“, предупреждава Дандапани.

Межудверемнно хотел Four Seasons в Манхатън съобщи, че ще предостави безплатни стаи на лекари, медицински сестри и други медицински служители.

Луксозният хотел, където цената на стаите обичайно надхвърля 1000 долара на нощ, затвори врати миналия петък и няма да приема нови резервации до 15 април, става ясно от съобщение на сайта му.

„Много хора, които работят в Ню Йорк, трябва да пътуват отдалеч от и до домат си, след като са изкарали 18-часови работни дни. Те се нуждаят от място близо до работата си, където да могат да си починат и да възстановят силите си“, казва Тай Уорнър, основател и президент на Ty Warner Hotels and Resorts, която притежава хотела.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви плана на Four Seasons в туит вчера. Уорнър е милиардер, основател на Ty Inc., която е най-известна като производител на плюшените играчки от серията Beanie Babies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още