IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватският хранителен концерн Agrokor иска да придобие Mercator

Хърватите купиха наскоро мажоритарен дял в словенската верига

18:39 | 31.07.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Хърватският хранителен концерн Agrokor иска да придобие Mercator

Хърватският хранителен концерн Agrokor предложи да изкупи оставащите акции в най-големия словенски търговец на хранителни стоки Mercator, съобщава Ройтерс.

Хърватската компания придоби мажоритарен дял в словенското дружество през юни, а регулаторите одобриха сделката преди дни, припомня информационната агенция.

Agrokor предлага 86 евро за акция на Mercator, като крайният срок на офертата е 1 септември. Цената е същата, която хърватите платиха за 53,1-процентния дял в Mercator. Сделката оценява словенската верига на 323,8 млн. евро.

Ако сделката за останалите акции на Mercator се реализира, обединената компания ще се превърне в най-голямата верига за търговия на дребно на хранителни стоки на Балканите, допълва информационната агенция. Приходите на новата компания ще са над 7 млрд. евро на година, а служителите – над 64 хил. души.

Акциите на словенската верига поскъпнаха до 84 евро за брой след обявяването на новината.

Според словенски медии хърватската компания си е осигурила необходимите средства за изкупуването на останалите почти 47 на сто от Mercator с банкови заеми – 50 млн. евро от BNP Paribas, още толкова от австрийската VTB и други 52 млн. евро от хърватската Zagrebacka Banka.

Хърватите уверяват също така, че централата на Mercator ще си остане в Любляна, въпреки евентуалното придобиване.

През 2011 г.  хърватският концерн предложи 221 евро за акция на Mercator, оценявайки веригата на 832 млн. евро. Продажбата се провали,той като предишното ръководство на словенската компания отказа да сключи сделката.

Словенската компания, която се бори с влошаващите се финансови резултати, реши преди година да напусне България. Първоначално тя се отказа от големите магазини Mercator и за известно време оперираше чрез хипермаркетите Roda, но заради загубите прекрати дейността си. Бизнесът на словенците у нас като цяло така и не намери купувач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Глупава работа. Меркур и Меркатор си живееха добре и развиваха мощен бизнес в Словения, заради протекционистичната политика на страната. Нямаше Метро, нямаше Била.. само Меркур и Меркатор. Сега, като са в ЕС, няма вече протеционистична политика и големите ще ги схрускат като морковче, въпрос на време е. За какво са им на хърватите, не мога да разбера. Отделно, като знам словенците какви надувки са, не съм сигурен че ще искат да пазаруват от хърватски магазин :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още