IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И британците се нареждат на опашката за "златни визи"

Инвестиционните програми на Кипър и Малта вече са отворени и за граждани на Острова

11:42 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Все повече британци, притеснени от Brexit и вероятността от ограничаване на свободното в момента пътуване в Европейския съюз (ЕС), кандидатстват за паспорти в други държави на съюза.

Не всички от тях обаче имат дядо ирландец или французин или пък са с италиански корени. За тях възможности предоставят различните програми за инвестиции в имоти, които позволяват издаване на постоянно разрешително за пребиваване – т.нар. програми “златни визи”, пише Financial Times.

След кризата от 2008 г. южноевропейските държави, сред които Португалия, Испания, Гърция, Кипър и Малта, създадоха такива схеми с цел да привличат инвеститори. Цените започват от минимум 250 хил. евро, колкото е прагът за инвестиции в имоти в Гърция.

Въпреки че условията за британците, които искат да продължат да живеят и/или работят в ЕС, все още предстои да бъдат договорени, някои, които искат да запазят своята свобода на движение, вече проучват възможностите, отбелязва изданието.

Пол Уилямс, главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции с цел получаване на виза La Vida, отчита, че нарастват запитванията от паникьосани британци, които искат да си гарантират достъп до ЕС.

Henley & Partners – най-голямата агенция, която предлага услугата “планиране на гражданство”, пък отчита, че посещенията на сайта й са скочили девет пъти в рамките на месец след референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Опциите за гражданите на държавите от трети страни са две – да получат гражданство, което е подходящо за тези, които искат да останат да живеят постоянно в страната, или жителство, което е подходящо за тези, които прекарват повече време в родната си страна.

Гражданство срещу инвестиции в имоти дават Кипър и Малта, като държавите вече са отворени и за британците, Търсенето там е от инвеститори, които искат да защитят активите си от глобалната несигурност. Такива инвестиции често са като застрахователна полица за тези, които живеят в страна с несигурни политически перспективи.

Паспорти и разрешителни за пребиваване отдавна се предлагат и от държавите в Карибския басейн, обикновено само чрез дарения на фондовете за развитие на страните. Европейските инвестиционни програми обаче са променили играта, коментират експерти.

В друга публикация FT разглежда вероятността богатите да напуснат Великобритания заради Brexit. Очакванията са голяма част от търсенето да се насочи към традиционните дестинации за по-заможните – Швейцария и Монако, основно заради данъчни съображения.

Тези, които купуват имоти с инвестиционна цел, биха могли да изберат по-космополитни градове, като Лисабон или пък Берлин.

Най-предпочитани обаче си остават южноевропейските държави заради по-хубавото и слънчево време, като в последно време се увеличава търсенето в Италия – около Таормина, Капри и Портофино, където бюджетите достигат и около и над 10 млн. долара за имот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още