IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Индонезия затяга правилата за ипотечното кредитиране

Купувачите на втори дом ще трябва да осигурят поне 40% от стойността на жилището, а на всеки следващ - поне 50%

11:45 | 30.09.13 г.
И Индонезия затяга правилата за ипотечното кредитиране

Централната банка на Индонезия въведе нови регулации за ипотечното кредитиране, за да овладее ръста на цените на имотите, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com. Ограниченията влизат в сила от днес.

Купувачите на второ жилище ще трябва да направят първоначална вноска от 40% от стойността на имота, тъй като максималната разрешена ипотека се редуцира до 60 на сто. За всеки допълнителен имот стойността на кредита няма да може да надвишава 50% от стойността на жилището.

Клиентите ще трябва да декларират и други ипотеки, когато искат нови кредити.

Преди година централната банка на Индонезия въведе изискването за депозит от 30% от стойността на жилищата, припомня изданието. Въпреки това пазарът не се забави, а напротив – превърна се в един от най-бързо растящите в света.

Според данни на централната банка към юли изтеглените ипотеки за покупка на къщи с площ от над 70 кв. м са се увеличили с 25,5% на годишна база, а за микроапартаменти – с 85,6% на годишна база. Темповете на ръст на ипотечните кредити освен това значително изпреварват темповете на ръст на общото кредитиране.

„Прогнозираме, че ако тенденцията се запази, това ще доведе до концентрация на банковите активи в сектора на имотите, което би могло да има тежки последствия при спукване на евентуален балон“, посочват от институцията в изявление.

Подобни мерки за „охлаждане“ на пазара бяха представени и в други развиващи се икономики. Засега най-видим ефект имат ограниченията за достъп до пазара на имоти в Хонконг – продажбите там рязко намаляха, а цените значително забавиха ръста.

Данни на Knight Frank сочат, че цените на жилищата в Джакарта са се повишили с над 27% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година. Индонезийската столица беше класирана и на първо място по ръст на цените на луксозните жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още