Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

И Мадрид затяга мерките срещу Airbnb

Властите в града ограничават отдаването на жилища в платформата до 90 дни в годината и въвеждат лиценз за собствениците на имоти

И Мадрид затяга мерките срещу Airbnb

Снимка: Pixabay.com

Кметството в Мадрид прие драстичен план за ограничаване до 90 дни в годината на срока за отдаване на жилища под наем без специално разрешение в платформата Airbnb, съобщава френският вестник Le Figaro.

Това може да направи незаконни 95% от жилищата, които са обявени за краткосрочно отдаване под наем в платформата. Планът беше много критикуван от Airbnb, която призна за проблем с жилищата в Мадрид, но смята, че новите правила няма да донесат решение.

Освен ограничението за отдаване на жилищата под наем до три месеца в годината собствениците на имоти ще трябва да получат „лиценз“ за използване на жилището от туристи, който се издава, само ако то разполага с отделен вход от жилищната сграда като при хотелите. Това условие е невъзможно за изпълнение в засегнатите квартали и следователно поставя близо 10 хил. апартамента, отдавани под наем на туристи, в незаконно положение.

Кметството, контролирано от социалистите, се надява по този начин да „запази жилищната употреба на имотите в центъра на града, като предотврати превръщането им във временен подслон за туристи“. „Целта ни е да наложим същите условия, на които трябва да отговарят всички видове места за настаняване като хотели и пансиони“, заяви общинският съветник Мануел Калво, който отговаря за устойчивото градско развитие.

Кметът на Мадрид, бившата съдийка Мануела Кармена, се надява също така да предотврати повишаването на цените на наемите, което кара много жители на града на напускат централните квартали. Според двата основни имотни портала в страната наемите в Мадрид са продължили да поскъпват през 2018 г., с ръст от 14,9% според Fotocasa и с 5,2% според Idealista, след години на силно нарастване на цените. Лявата платформа Ahora Madrid и социалистите са подкрепили мярката, приета от общинския съвет. За сметка на това консерваторите от Народната партия и либералите от „Сиудаданос“ са гласували „против“ два месеци преди местните избори.

Още по темата

В отворено писмо до кмета на Мадрид генералният директор на отдел „Маркетинг услуги“ в Airbnb Арналдо Муньос счита, че новата регулация „ще премахне възможността хиляди семейства в Мадрид да се възползват от туризма, от което икономиката ще загуби близо 800 млн. евро, както и хиляди работни места“.

Airbnb твърди, че „целите жилища, които са били отдадени под наем в Мадрид за повече от 90 дни през 2018 г., са съставлявали едва 0,4% от общото предлагане на жилища“ в испанската столица. „Решението е да се потърсят начини за оползотворяване на 153 100 празни жилища, съставляващи 10% от общия брой домове в Мадрид“, смята платформата, като се позовава на данни за 2013 г. на испанската статистика. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Amazon продава цели жилища в САЩ за по-малко от 20 хил. долара