IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Париж тръгна на война срещу Airbnb

Местната власт в столицата на Франция обмисля да въведе данък за собствениците, отдаващи жилищата си краткосрочно на туристи

16:23 | 07.08.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
И Париж тръгна на война срещу Airbnb

След като местните власти в Берлин обявиха за незаконно краткосрочното отдаване под наем на жилища чрез сайтове като Airbnb без разрешение, и Париж се прицели в обявите за жилища за туристи. Подобни мерки вече взеха и Ню Йорк и Барселона, съобщава Bloomberg.

Във Великобритания също се заражда брожение срещу Airbnb. Асоциацията, обединяваща хотелиерската индустрия на Острова, предупреди, че нерегламентираните туристически услуги поставят под риск здравето и сигурността на туристите.

Кметът на френската столица Ан Идалго сформира екип от 20 души, който обикаля из апартаменти, чиито собственици са заподозрени в незаконното им отдаване под наем. Местната власт в града обмисля и налагането на специален данък, който собствениците на краткосрочно отдавани жилища да плащат. Хотелите плащат такса от 1,5 евро дневно за престоя на всеки турист, посочва информационната агенция.

„Не може цели квартали и сгради да са се превърнали в туристически жилища“, коментира жилищният съветник на Ан Идалго Ян Броса. „Борим се да задържим парижани в Париж и няма да позволим краткосрочното отдаване на жилища под наем за туристи да изяде пространството на парижани“, допълва той.

Париж се опитва да забави ръста на наемите, който според експерти се подхранва от краткосрочното отдаване на жилища на туристи. За периода 2003-2013 г. наемните равнища във френската столица са скочили с 42%, сочат правителствени данни.

Airbnb предлага над 25 хил. обяви за краткосрочен наем на жилище/стая в Париж. Френският еквивалент на компанията – сайтът Sejourning.com, разполага с 2 хил. обяви. Сайтът обаче се прицелва предимно към френските потребители и не се опасява, че ще бъде обвинен в незаконна дейност.

От Airbnb посочват, че допринасят за развитието на местната икономика, като привличат туристи, които вероятно не биха отседнали в хотели. „Не носим отговорност за туризма или жилищата в Париж. Компанията помага, като запълва нишата заради недостига на места за настаняване“, коментира говорителката на компанията във Франция.

Данните на Airbnb сочат, че от 2008 г. досега над 1 млн. души са ползвали услугите ѝ, като половината от тях – само през 2013 г. Така Франция се превърна във втория най-голям пазар за сайта след САЩ. Европа допринася за половината от продажбите на компанията.

За водещите световни туристически центрове овладяването на Airbnb и други подобни сайтове за краткосрочни наеми означава и повече приходи, отбелязва информационната агенция.

През миналата година екипът на Ан Идалго е направил над 400 проверки, като темповете на работа на инспекторите се ускоряват значително. Петима собственици бяха глобени с по 25 хил. евро през миналата година, а през първото полугодие местните власти във френската столица са наложили глоби на 10-ма собственици на жилища. За други 13 души тече разследване.

Идалго е подкрепяна от хотелската индустрия, тъй като Airbnb отхапа сериозен дял от бизнеса ѝ. Във Френската столица има над 80 хил. хотелски стаи, според местната власт в Париж. Същевременно Франция е най-посещаваната от туристи държава в света – данните на Световната организация по туризма сочат, че годишно тя се посещава от над 83 млн. души.

Ан Идалго превърна осигуряването на достъпни жилища за парижани в приоритет номер 1 на управлението си. Борбата с краткосрочните наеми е едната страна на монетата.

Ян Броса коментира, че за студио, наето през Airbnb, цената може да достигне и 1 000 евро на седмица. Това е четири пъти по-скъпо в сравнение с наемите, плащани от парижани, което изкушава доста собственици за по-високи приходи.

„Борим се да запазим средната класа в града, тъй като тя е гръбнакът му“, заключава съветникът на кмета на Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Mr_crash
преди 9 години
Господа свободомислещи хора! Проблема е в данъчната система. С САЩ няма проблем щото няма ДДС и Акцизи върху горивото.(такси). Но в Европа не върви. Както и в Турция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
alphaomega
преди 9 години
Подобен тип регулации са абсолютна глупост и няма как да сработят! Но не се учудвам. В момента във Франция кумунетата са на власт така че.... те отдавна са се доказали че освен да вдигат данъци, да налагат забрани и да хачат чужди пари друго не могат. Има една истина и тя се нарича свободен пазар. Търсене предлагане, и конкуренция. Тия хотели и големите вериги що не намалят цените и да са конкурентни? Щото то са лакоми като прасета и са свикнали власта да им угажда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
boya
преди 9 години
Може да се очаква скоро да забранят и Google Street View, зада не им гледаме забележителностите безплатно!? Нездраво печелбарство ! Какво стана със свободния избор, свободата и равенството в страната на "равенството"!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 1
melon
преди 9 години
Болката е, че сайта предлага доста по-изгодни цени и хотелската мафия ***.Но с регулациите нищо особено няма да постигнат. Светът си върви и развива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още