Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

И Торонто върви към налагане на данък върху сделките на чужденци с имоти

Градът има сериозен проблем с предлагането на жилища

И Торонто върви към налагане на данък върху сделките на чужденци с имоти

Снимка: Архив Ройтерс

Торонто може би е следващият в списъка на световните градове, където ще бъде въведен данък върху сделките на чужденци с жилища, тъй като и там местните власти започват да търсят начин да „охладят“ пазара на имоти, пише Bloomberg.

Финансовият министър на провинция Онтарио Чарлз Соуса изненада мнозина, като съобщи, че се обмисля налагането на данък с цел ограничаване на ценовите ръстове. Това се различава коренно от миналогодишното му становище. Тогава той настояваше, че пазарът трябва да бъде оставен да се саморегулира.

„Преди една година казах, че искам да преобладават пазарните сили“, коментира Соуса пред журналисти. Той обаче вече е загрижен за хората, които се изправят пред „тежки войни на наддаване“.

Графика: Bloomberg

Администрацията обмисля няколко варианта за действие. Данъкът за чужденците, които купуват имоти, е един от тях.

Правителствата на различни места по света приеха подобен подход в опит да овладеят ръстовете на цените на жилищата. В Канада също има подобен пример – Ванкувър, където цените на имотите започнаха да падат плавно след въвеждането на налога. Това накара местните администрации да го модифицират и да въведат и някои изключения.

Имотната индустрия в Торонто посочва обаче, че данъкът не би решил основния проблем на пазара – да увеличи предлагането. В момента нивото му е най-ниското от 15 години насам, а търсенето е рекордно, което се отразява и на достъпността на имотите.

Данните от проучване на пазара на имоти в Торонто показват, че през миналата година около 5% от сделките са осъществени от чуждестранни купувачи. Около 80% от сделките са осъществени от канадски купувачи за собствено ползване, за друг член на семейството или като инвестиция с цел отдаване под наем.

Чужденците са концентрирани в най-високия сегмент от пазара и мерки, насочени към тях, едва ли ще имат ефект върху цялостното забавяне на цените.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен