IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските публични фондове за инвестиции в имоти привличат сериозен интерес

Възходът на пазара на бизнес имоти в страната и политиката на централната банка подкрепят разширяването на инвестициите в имотните тръстове

13:06 | 01.06.16 г.
Японските публични фондове за инвестиции в имоти привличат сериозен интерес

Японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти привлякоха огромно внимание през последните месеци. Като цяло акциите на много от дружествата отбелязват спад през тази година на фона на “охлаждането” на китайската икономика. Секторният индекс на дружествата за инвестиции в имоти на фондовата борса в Токио обаче отчита ръст от 8,5% от началото на годината, пише Wall Street Journal.

Акциите на японските публични фондове за инвестиции в имоти се търгуват с премия от 35 на сто спрямо стойността на нетните им активи, според Асоциацията за секюритизация на имоти в Страната на изгряващото слънце. В други страни по света, включително и в САЩ, акциите се търгуват с отстъпка в сравнение със стойността на активите.

Предпочитанията към японските публични фондове за инвестиции в имоти отчасти се обясняват със силния пазар на имоти в страната като цяло. Приливът на чуждестранни туристи заради поевтиняването на йената през последните години доведе до ръст на приходите на хотелите и магазините, а оттам даде тласък и на пазара на бизнес имоти.

Развитието на електронната търговия в страната на свой ред подпомага развитието на сектора на логистичните имоти.

Икономическото възстановяване на Япония подкрепя ръста на цените и наемите на апартаментите и офисите. През миналата година цените на земята отбелязаха първия си ръст от осем години насам заради силното търсене в градовете, посочва изданието.

Положителното развитие на японските публични фондове за инвестиции в имоти се дължи в голяма степен и на паричната политика на централната банка на страната. Дивидентите им са изключително привлекателни за инвеститорите, особено на фона на доходността от японските държавни облигации, която се движи около и под нулата.

Заради политиката на Японската централна банка Standard Life например придоби повече акции на няколко от публичните имотни инвестиционни фондове в Япония, които действат в сектора на офисите и хотелите.

През февруари чуждестранни инвеститори са вложили в публичните компании за имоти 117 млрд. йени (малко над 1 млрд. долара), което е най-голямата сума от февруари 2007 г., показват данни на Токийската фондова борса. През март чужди инвеститори са купили акции на фондове за имоти за още 83 млрд. йени, а през април – за още 62 млрд. йени.

Пазарът същевременно продължава да се разширява, привличайки по няколко нови публични тръста всяка година. Пазарната им капитализация възлиза на почти 12 трлн. йени, което достига почти 90% от пазарната оценка на публичните строителни компании и други бизнеси, свързани с имоти, листнати на фондовата борса.

Публичните фондове за инвестиции в имоти в Япония се възползват умело от добрите условия за финансиране в момента, посочва изданието. Някои инвеститори обаче са доста предпазливи заради завишените им оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още