Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Идва ли срив на жилищния пазар в Лондон?

Стълбовете, които години наред подкрепяха цените на жилищата в британската столица, са поставени под заплаха

Идва ли срив на жилищния пазар в Лондон?

Снимка: Архив Ройтерс

Миналия май Ланс Пол обявил дома си в Западен Лондон за продажба на цена от 1,5 млн. паунда (2 млн. долара). Година по-късно пенсионираният аниматор иска 1,1 млн. паунда (1,48 млн. долара) и все още не е намерил купувач, пише Bloomberg.

Сега, след десетки безрезултатни огледи и няколко оферти за покупка на по-ниска цена, 71-годишният Пол има оферта, която болезнено се доближава до долната граница, която той си е обещал никога да не преминава. Може би просто трябва да приеме този факт.

„Моето опасение е, че ситуацията е волатилна и може да се влоши още повече“, казва Пол.

Сходни преговори се водят и на други места в Лондон, тъй като продавачите преценяват дали да вземат максимума от спадащ пазар или да се надяват, че спадът ще е кратък. През по-голямата част от последните четири десетилетия изчакването се оказваше разумен ход. Сега въпросът е дали Brexit и постепенното прекратяване на политиките на лесните пари по света ще превърне настоящото сътресение в нещо много по-лошо.

„Партито за лондонския жилищен пазар свърши и тепърва започва махмурлукът. По-слабото търсене заради Brexit или повишаването на лихвените проценти подлагат някои от собствениците на жилища и инвеститорите на по-голям натиск да продават“, казва Нийл Хъсдън, основател на компанията Residential Analysts.

Цените на жилищата в Лондон, които почти се удвоиха в последните десет години, вероятно ще намалеят в следващите три години, показва изследване сред седем икономисти, анкетирани от Bloomberg News.

Очакванията на петима от анкетираните е цените да отбележат спад до 10% през този период, двама заявяват, че те ще останат непроменени и никой от участниците в допитването не предвижда растеж. Резултатите са в унисон с изследването на компанията Hometrack, която очаква цените да се понижат още в идните 24 месеца, тъй като достъпността и икономическата и политическата несигурност, произтичаща от Brexit, натежават върху търсенето.

От 1973 г., когато Великобритания се присъедини към ЕС, средната цена на жилищата в Лондон е нараснала от малко под 13 хил. паунда (близо 17 500 долара) до 474 хил. паунда (близо 640 хил. долара). Това означава, че тя се е повишила 36 пъти, показва изследване на Nationwide, най-голямата строителна компания във Великобритания.

Последният голям спад се случи по време на финансовата криза, когато цените отчетоха спад с около 20%. След като достигнаха дъното през 2009 г., те почти се удвоиха.

Този път спадът е скромен. През февруари Лондон записа първото си годишно понижение на цените в последните повече от осем години, като то достигна 1% според данни на правителството.

Песимистите се опасяват, че някои от стълбовете, подкрепящи дългия имотен бум в Лондон – от рекордно ниските лихвени проценти до щедрата държавна подкрепа, са застрашени.

Освен това доходността по 10-годишните американски държавни облигации достигна най-високото си равнище от  почти шест години, като намали предимството на недвижимите имоти пред държавните облигации в последните десет години. Това подкопава и относителната привлекателност на имотите в Лондон, особено за хора извън страната.

Още по темата
Международни купувачи са направили над половината от покупките на жилища в централните части на Лондон и почти една трета от тези в околностите на британската столица през втората половина на 2017 г., сочат данните на имотната компания Hamptons International.

Както чуждестранните, така и британските инвеститори, които купуват жилища за отдаване под наем, са станали все по-важна част от лондонския пазар в последните десет години, привлечени от по-високата възвръщаемост при отдаване на имот под наем във време на ниски лихви.

Промените, които правителството направи в последните няколко години, за да се справи с имотните спекуланти, също могат да натежат. Реформите включваха повишаване на данъците при закупуване на второ жилище и постепенното елиминиране на данъчните облекчения за лихвите по ипотеките при жилищата под наем, които в крайна сметка ще изчезнат през 2020 г. Една от популярните инициативи, които помагат на имотния пазар, програмата за улесняване на достъпа до кредитиране Help to Buy, изтича през 2021 г., ако не бъде удължена отново.

И над всичко това тегнат потенциалните последици от оттеглянето на Великобритания от ЕС. По-малко от година преди планираното излизане на страната от съюза условията по напускането са по-неясни отвсякога.

Не всички смятат, че Brexit или дори по-високите лихвени проценти ще навредят на имотния пазар. Поевтиняването на паунда, след като британците гласуваха за напускане на ЕС през юни 2016 г. смекчи удара, като направи жилищата в Лондон по-достъпни за купувачи от чужбина. Перспективите за по-слаб паунд остават застраховка срещу хаотичен Brexit, казва Савас Савури, главен икономист в Toscafund Asset Management LP. Той е оптимист за жилищния пазар и подкрепя напускането на ЕС.

Савури обаче вижда един голям политически риск, който не е свързан с Brexit – възможността лидерът на Лейбъристката партия и самообявил се социалист Джереми Корбин да стане премиер. На парламентарните избори миналата година той обеща да въведе контрол върху наемите наред с други предложения, които предвещават по-неблагоприятна ера за бизнеса.

„Ако правителство на Лейбъристката партия стане факт, паундът ще се срине“, казва Савури и допълва, че това ще доведе до „истинска надпревара“ в изтичането на капитали от Великобритания.

Всички тези условности усложняват нещата за собственици като Ланс Пол, който обмисля оферти за дома си в Шепърд Буш. Възрастният мъж, който има скромна пенсия, се нуждае от пари, за да плаща сметките си за лекарства и иска да се премести по-близо до сина си, който бил принуден да напусне Лондон заради високите цени на жилищата.

„Искаме да се преместим сега, така че трябва да приемем, че ако изчакаме, ще получим повече. Но не смятам, че ще излезем от тази къща в следващите три години“, споделя Пол.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищата в САЩ се продават най-бързо през май