IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea навлиза в Украйна догодина

Това е третият опит на шведския концерн да влезе на този пазар

13:09 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата верига магазини за мебели в света Ikea Group ще отвори първия си магазин в Украйна през следващата година заради подобрения бизнес климат в страната. Това потвърди в сряда изпълнителният директор на подразделението на компанията за Югоизточна Европа Стефан Вановербеке по време на посещението си в Киев, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на Ройтерс.

Президентът на Украйна Петро Порошенко определи намеренията на шведската компания като знак за гласувано доверие към страната. Правителството в Киев се опитва да ограничи корупцията в страната, която отблъсква чуждестранните инвеститори през последните години.

„Това е правилният момент да установим присъствието си в Украйна, тъй като бизнес климатът се подобрява и има достатъчно възможности“, коментира Вановербеке пред репортери в украинската столица. Той не пожела да обяви размера на инвестицията.

Това не е първата знакова чуждестранна инвестиция в последно време. Така например през март ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair също влезе на пазара в Украйна. „Бумът на инвестиции от тази година е знак за доверие към Украйна от страна на глобалните инвеститори“, смята Порошенко.



Междувременно местни медии разкриха, че IKEA е подписала споразумение с намиращия се в Киев Ocean Mall до метростанция „Либидска“ за наемане на обект от около 4 000 квадратни метра. „Те са наели около 4000 квадратни метра в Ocean Mall, който ще бъде отворен през следващата година в близост до Ocean Plaza", цитира liga.net директор от компания за недвижими имоти, пожелал да остане анонимен.

Това е третият опит на IKEA да влезе на украинския пазар. Компанията планираше да открие първия си търговски център до магистралата между Киев и Бориспол през 2006 г. Но властите в Киев не дадоха разрешение за парцел от 70 хектара, тъй като земята се оказа част от защитена гора.

Две години по-късно компанията направи втори опит за влизане, като придоби район от 60 хектара в региона на Одеса. Но година по-късно тя обяви оттеглянето си от украинския пазар, без да даде никакво обяснение.

Според различни оценки шведският концерн планира да инвестира между 1,5 млрд. и 2 млрд. щатски долара в своите проекти в страната, като вече е започнал да набира служители за първия си магазин в Украйна. По-специално компанията обяви откриването на нови работни места за IT специалисти, дизайнери, специалисти по продажбите, доставките и логистиката, както и административен персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още