IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA продава търговски паркове за 900 млн. евро в Европа

След реализирането на обектите веригата ще остане с 25 собствени обекта

15:47 | 18.05.16 г.
IKEA продава търговски паркове за 900 млн. евро в Европа

Най-голямата верига за мебели в света IKEA планира да продаде търговски паркове в Европа на стойност около 900 млн. евро, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознати източници, пожелали анонимност.

Компанията е наела консултанта Cushman & Wakefield Inс за реализирането на активите на пазара.

Говорителят на веригата Джоузефин Торел е потвърдила пред информационната агенция, че компанията действително планира продажбата на 27 имота в Европа. Тя обаче не е коментирала стойността им, а от консултантската компания отказват коментар.

Предвижда се продажбата на 12 търговски парка в Германия, както и обекти в Полша, Швеция, Франция, Финландия, Швейцария и Чехия, посочва Торел. След като продажбата приключи, IKEA ще разполага с 25 собствени търговски парка в Европа.

Планът за продажбата на имотите е свързан с идеята на веригата да запази само тези обекти, които ѝ позволяват сътрудничество с околните наематели.

Агенцията посочва, че инвеститорите в имоти в момента насочват рекордни суми към Европа, включително и към търговския сегмент от пазара, за да се възползват от ръста на икономиката и на цените.

През миналата година търговски площи в Европа на стойност почти 70 млрд. евро са сменили собственика си, което е с 31% повече спрямо 2014 г., според данни на консултантската компания CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още