IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea строи домове за хора с деменция

Засега проектът е съсредоточен само в Швеция

19:29 | 20.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добре проектираният дом може да ни направи по-щастливи и по-здрави, а този принцип важи с още по-голяма сила за възрастните хора с ментални смущения. Шведският мебелен гигант Ikea е създала смесено дружество със строителната компания Skanska, наречено BoKlok, което ще реализира проекта за жилища SilviaBo, предназначен за шведи на възраст от 55 години нагоре, които страдат от деменция, пише онлайн изданието Quartz.

Жилищните единици носят името на майката на шведската кралица Виктория, Силвия, която  също е страдала от Алцхаймер, и е създала проекта заедно с покойния основател на Ikea Ингвар Кампрад през 2015 г. Те включват елементи като широки врати, лесни за захващане дръжки на вратите и стените, плочки за баня, които не се пързалят, и цветове от меката гама. Цената на жилищата SilviaBo ще бъде фиксирана по модела BoKlok, който определя ипотечния кредит въз основа на индивидуалните възможности на всеки клиент за плащане на месечни вноски, така че да му останат достатъчно пари в банковата сметка за други разходи.

Първите шест жилища SilviaBo се строят в околностите на Стокхолм, а говорител на BoKlok казва пред Quartz, че проектът е в начален етап на осигуряване на земя в други части на Швеция за бъдещи жилищни единици. Относително бавният темп на строителството позволява да се провеждат консултации със специалисти в областта на менталното здраве, за да се гарантира, че жилищата са подходящи за хора с прогресивни неврологични нарушения.

Редица изследвания потвърждават, че добре проектираният дом може да бъде терапевтичен за хора с деменция и дори може да помогне за редица промени в познавателните способности. За сметка на това лошо проектираното пространство може да отслаби способностите на болните и дори да ги травматизира, лишавайки ги от възможността да се грижат сами за себе си.

Засега инициативата SilviaBo ще бъде съсредоточена в Швеция, но някои идеи при проектирането могат да бъдат полезни навсякъде за приблизително 50-те милиона души в света, които страдат от заболяването.

Най-важният съвет при проектирането на домове за хора с деменция е нещата да се променят така, че да отговарят на възприятията на болните. „Това са прогресивни заболявания. Нещо, което функционира добре в определен момент, може да не работи добре завинаги, а нещо, което работи за един човек, може да не е от толкова голяма полза за друг“, казва Рут Дрю, директор на отдел „Информация и подкрепа“ към Alzheimer’s Association в САЩ.

Емпатията е златното правило при проектирането на домове за хора с деменция, обяснява тя. „Като цяло е важно да погледнете дома през очите на човек, страдащ от Алцхаймер или друг вид деменция“, отбелязва Дрю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още