IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имот в Лос Анджелис с начална цена от 1 млрд. долара беше продаден за 100 хил.

Историята на "Планината" е истинска холивудска сага

10:46 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Един милиард долара за незастроен парцел звучи като холивудска приказка. Тази седмица, обаче, реалността се стовари със страшна сила върху инвеститори, брокери на недвижими имоти и спорещи бивши собственици, съобщава британският вестник Guardian.

Парцелът е с площ от 157 акра (635 декара), “кацнал“ високо на Hollywood Hills, като предлага изглед към именията в Бел Еър и Лос Анджелис. През годините той е привличал интереса на разнородна смес от купувачи, сред които сестрите на шаха на Иран, телевизионния водещ Мърв Грифин, Брад Пит и Том Круз.

Наречен „Планината“, имотът беше обект на яростен спор между наследниците на покойния основател на гиганта в продажбите на здравословни храни Herbalife Марк Хюз.

Когато беше предложен за продажба на цена от един милиард долара по същото време миналата година, съвсем не беше ясно кой е собственикът на парцела, дали той изобщо може да бъде продаден и каква е целта на определянето на цена, която е десет пъти по-висока от реалистичната.

Една година и най-малко две съдебни процедури за обявяване на фалит по-късно, „Планината“ беше продадена на невзрачен търг в източното предградие на Лос Анджелис “Помона”. Тръстът на семейство Хюз придоби отново имота на цена от 100 000 долара, а с него и дълг на стойност 200 млн. долара, който беше натрупан, откакто започна сагата.

Публичната продан сложи край на амбициите на инвеститора от Атланта Чарлз „Чип“ Дикенс да остане собственик на имота. През 2004 г. той го придобива от тръста на семейство Хюз за сумата от 23,75 млн. долара. Дикенс получава разрешително за няколко постройки в парцела, но партньорът му Викторино Новал попада в затвора за данъчни измами и финансирането на проекта пропада. По-късно започват дела между двамата.

В средата на миналото десетилетие на сцената се появява и актьорът Том Круз, който плаща депозит за част от имота, но сделка така и не е сключена. През 2016 г. парцелът е прехвърлен на  Secured Capital Partners, компания на сина на Викторино Новал – Виктор Франко. Според адвокатите на компанията тя е похарчила 30 млн. долара за инфраструктура и те оспориха публичната продан на парцела.

До момента най-скъпият имот в Лос Анджелис е имение на телевизионния продуцент Арън Спелинг, което беше продадено миналия месец за близо 120 млн. долара.  Най-скъпият имот, продаван досега в САЩ, е пентхаус в Ню Йорк, купен от милиардера Кен Грифин за 238 млн. долара. 

"Планината" може да се окаже твърде скъпа за тръста на семейство Хюз, тъй като вероятността да успее да върне дълга от 200 млн. долара, с който се сдоби след покупката на имота, е твърде малка, коментира Guardian. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още