Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотите в сектора на природните науки привличат инвеститорите в Европа

Анализатори обаче предупреждават, че тенденцията може да е краткотрайна

Имотите в сектора на природните науки привличат инвеститорите в Европа

Снимка: Jeoffrey Guillemard/Bloomberg

Институтът Francis Crick в Лондон вече беше магнит за инвеститори в т. нар. Квартал на знанието в британската столица, но коронавирусната пандемия издига на ново ниво интереса към офиси и лаборатории, посветени на природните науки, пише Ройтерс.

Инвеститорите са привлечени от недвижими имоти в Европа, посветени на природните науки, които обхващат сектори като биомедицински устройства и фармацевтични компании, на фона на застаряващото население и силните академични изследвания в региона.

Но пандемията от COVID-19 ускорява процесите.

„Природните науки никога не са имали такова място под светлините на прожекторите след всичко, което ни се наложи да преживеем“, коментира Питър Ферари, главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции в недвижими имоти AshbyCapital.

През януари заедно с Montrose Land AshbyCapital придоби сграда близо до центъра за биомедицински изследвания Crick в центъра на Квартала на знанието.

Сградата, която трябва да бъде пригодена за наемане от наематели в областта на природните науки през 2024 г., беше първата инвестиция на AshbyCapital в сектора и Ферари се надява, че тя ще се превърне в отправна точка за задействане на „още един-два“ сходни проекта.

Инвеститорите твърдят, че има търсене както в градските центрове, така и в научни паркове извън градовете във Великобритания и други части на Европа за приемане на индустрия, която обичайно е предпазена от рецесиите.

Инвеститори в имоти се оглеждат за нови начинания, тъй като търговските площи и офисите са изправени пред предизвикателството хората все повече да пазаруват и да работят от дома, казват инвеститори и анализатори.

Още по темата
Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа достигна 277 млрд. евро през 2020 г., което е спад със 17% спрямо година по-рано в резултат на коронавирусната пандемия, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Макар че под 1% от инвестициите в имоти в Европа са насочени към природни науки, неотдавнашен доклад на Urban Land Institute показа, че силните инвестиции от държавите и от фондове за рисков капитал в сектора насърчават и конвенционални инвеститори в имоти да погледнат към природните науки.

Консултантската компания JLL счита, че до 15 млрд. паунда (21 млрд. долара) са били заделени за имоти в сектора на природните науки във Великобритания, от които под 10% са инвестирани до момента.

Глен Крокър, ръководител на природните науки за Великобритания в JLL, казва, че е получил запитвания от 20 предприемача и инвеститора за обсъждане на имоти в сектора на природните науки през януари след сто разговора през 2020 г., което отразява силния интерес.

Не всички райони обаче са подходящи за център за природни науки, тъй като е необходима и инфраструктурата на близки университети, големи болници и добри жилища или културни дейности.

„Малко съм скептичен към внезапния интерес“, коментира Закари Гаудж, анализатор на имотите в Европа в UBS, допълвайки, че заради специализирания характер на сградите за природни науки те може да се продават трудно.

Златен триъгълник

Макар че т. нар. Златен триъгълник от центрове за природни науки в Лондон, Оксфорд и Кеймбридж е лидер в Европа, райони като Bio Science Park в нидерландския град Лейден, където се намира производителят на ваксини Janssen, част от Johnson & Johnson, са едни от няколкото големи в Европа.

Инвестициите в имоти в областта на природните науки във Великобритания на гиганта Blackstone, който ги осъществява чрез компанията си BioMed Realty, включват няколко научни парка в Кеймбридж.

„Пандемията поставя индустрията и нейните изследователи на предна линия… Има изключително търсене на таланти и площи“, коментира Бил Кейн, президент на BioMed за Източното крайбрежие на САЩ и пазарите във Великобритания.

В същото време британската компания за застраховане и инвестиции Legal & General вложи миналата година 20 млн. паунда в сграда за природни науки на Оксфордския университет.

„Природните науки в момента са лишени от риск заради факта, че има огромен интерес към сектора“, коментира Елинор Джюкс, старши инвестиционен мениджър в L&G, и допълва, че оценките на недвижимите имоти са нараснали благодарение на „огромните капитали“, търсещи активи за закупуване.

L&G продаде неотдавна пет сгради в научен парк в Кеймбридж след ожесточено наддаване за общо 97 млн. паунда, или с 59% над оценката им.

Освен това американски инвеститори и канадски пенсионни фондове, както близкоизточни капитали също проявяват интерес, казва Гада Сусу, главен изпълнителен директор на компанията Sousou Partners.

Търсенето на имоти надвишава предлагането. В Кеймбридж има търсене на лаборатории с обща площ от над 37 хил. кв. м, но предлагането е под 9000 кв. м, отбелязва Сю Фоксли, директор на изследванията в консултантската компания Bidwells.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на новите жилища в Гърция нарастват с 1,85% през първото тримесечие