Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотите в ски курортите в САЩ може да поевтинеят заради климатичните промени

Индустрията, свързана със зимните спортове, носи 20 млрд. долара годишно на американската икономика

Имотите в ски курортите в САЩ може да поевтинеят заради климатичните промени

Снимка: Архив Ройтерс

Скиори в западната част на САЩ се радват на един от най-добрите сезони от години, но експерти предупреждават, че години като тази бързо се превръщат по-скоро в изключение, отколкото в правило, съобщава CNBC.

Сезоните за зимни спортове стават по-кратки заради повишаването на температурите. Това вече оказва отчетливо финансово въздействие върху жилищните и ваканционните имоти, които извличат печалба от снега.

Още по темата
Vail Resortsу, най-големият играч в американските ски спортове, обяви по-добра от очакванията печалба за последното тримесечие на миналата година в последния си доклад, но трябваше да снижи прогнозите си за тази година заради слабото начало на сезона. Главният изпълнителен директор на компанията Робърт Кац посочи като причина „притесненията на гостите след лошите условия преди празниците в предишните две години“.

Количеството сняг в западната част на САЩ е намаляло средно с 41% от началото на 80-те години на миналия век насам, показва публикувано неотдавна изследване на Geophysical Research Letters. В резултат на това зимният сезон се е свил с 34 дни.

Туризмът, свързан със снежните спортове, носи около 20 млрд. долара на американската икономика всяка година, отбелязват изследователи от университета в Ню Хемпшир и Щатския университет в Колорадо. Голяма част от парите се харчат именно в ски курорти като базирания в Колорадо Vail Resorts.

„Чуваме от участниците на пазара за промените в климата. Ако ще инвестирам във Vail Resorts, как да съм сигурен, че ще постигна резултати, въпреки че трябва да се съобразявам с времето, снежната покривка, температурите? През последните десет години показвахме на инвеститорите си, че не само се грижим за околната среда, но и променяме бизнес модела си“, отбелязва Кац.

Vail Resorts оперира 15 планински курорта в САЩ, Канада и Австралия. Компанията притежава също луксозни хотели и строителна компания. Отговорът на Кац на климатичната заплаха срещу компанията му е да се бори с нея от самото начало.

„Нашите практики за устойчивост са много важни за дългосрочната ни устойчивост като компания и за финансовото ни представяне“, отбелязва Кац.

През 2017 г. той обяви ангажимент за 100% използване на възобновяема енергия. Това означава слънчеви панели и преход към по-енергийно ефективно производство на сняг.

Освен това компанията купува повече имоти, в последно време във Върмонт и Австралия. С разнообразяването на портфолиото от имоти Кац цели да се предпази от променящия се климат във всяко конкретно място.

Vail Resorts е въвела и сезонен пропуск за лифта, който важи за всички имоти на компанията, но трябва да бъде закупен преди началото на сезона. „Епичният пропуск“ е още една защита както за скиорите, така и за компанията, като ги предпазва от по-топлата зима с по-малко сняг на някои места.

„Трябва да вземаме предвид всичко, което може да се окаже риск за бизнеса ни и затова създадохме този сезонен пропуск. Точно затова изграждаме географско разнообразие“, казва Кац. „Поради това инвестираме в много други дейности, които хората може да практикуват в курортите ни, така че когато пристигнат в тях, да имат голям избор. Всичко това е много важно за нас“, допълва той.

Това означава и инвестиции в нови варианти, които правят зимните курорти привлекателни и през лятото – като въжен тролей и въртележки в планината за летните туристи. Изглежда, че моделът дава резултати, тъй като приходите от такси през лятото за 2016 г. са нараснали с 34% във Vail в сравнение с предходните четири години, сочат данни на местните власти в град Вейл.

Въздействие върху местните икономики

Тези стратегии може да са от полза за курорта, но жилищните имоти в планинските селища са далеч по-зависими от снега.

Цените на жилищата в планински градове като Вейл и Аспен са едни от най-високите в страната и те са в опасност. До 2050 г. цените на жилищата близо до ски курорти може да намалеят най-малко с 15% заради по-топлите зими, показва изследване на университета в Уисконсин. В ски районите с по-ниска надморска височина като Юта, Айдахо, Невада и части от Калифорния, те може да се понижат с цели 55%.

Джош Лаутенберг продава жилища за милиони долара в област Вейл, като някои от тях се използват само през зимните месеци всяка година. Той бил удивен от лошите условия в началото на ски сезона миналата година.

„Това беше първото отлагане на сезона, което съм виждал, откакто се установих тук през 1991 г.“, казва Лаутенберг.

Снегът е от полза не само за цените на луксозните имоти, той е от основно значение за местната икономика. Повечето работни места във Вейл – в хотелиерството и ресторантьорството, търговията на дребно или имотите, са подкрепени от доларите от туризма.

„Затова сме притеснени, че няма да успеем да издържим една, две или три последователни години с малка снежна покривка заради климатичните промени“, отбелязва Лаутенберг.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Защо жилищни проекти в Стокхолм от 30-те години са толкова търсени днес