Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотите във Великобритания отново са на мода за небанковите кредитори

Те са привлечени от по-високата доходност на инвестициите, която недвижимите имоти предлагат

Имотите във Великобритания отново са на мода за небанковите кредитори

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Имотите във Великобритания стават все по-привлекателни за кредитори с големи ликвидности след изборите в страната, които предлагат възможности за разнообразни инвестиции и доходност, пише Ройтерс.

Редица банки спряха да инвестират значителни средства в имоти след референдума за Brexit през 2016 г. Но яснотата около излизането на Великобритания от Европейския съюз след изборите през декември е накарала редица банки да се върнат към този клас активи.

„С резултата от парламентарните избори във Великобритания през декември инвеститорите получиха решението, за което се надяваха“, коментира Джейми Джонсън, главен изпълнителен директор на FJP Investment.

Правителството на премиера Борис Джонсън си осигури мнозинство в парламента, което му позволи да продължи с плана си за напускане на ЕС.

Декември 2019 г. е бил един от най-натоварените периоди за имотите във Великобритания от три години с регистрирани сделки с офиси на обща стойност около 600 млн. паунда в Ситито в Лондон, съобщава Дейвид Сиймур, партньор в компанията Ropes & Gray.

„Развитието на британския имотен пазар през последните три години не беше нормално. Инвеститорите изчакват. Много инвеститори възобновяват финансирането на британския пазар след изборите“, отбелязва Сиймур.

Висока доходност

Небанковите кредитори са привлечени от по-високата доходност на инвестициите, която недвижимите имоти предлагат. Те също така са привлечени от възможността да сключват адаптирани сделки като алтернатива на силно конкурентния пазар на синдикирани заеми.

Още по темата
Един от по-големите частни фондове, инвестиращи в дългове, работи по финансирана с дълг сделка за офис сграда в Лондон на стойност 300 млн. паунда, която е бивш офис на JP Morgan. Тя трябва да бъде финализирана до края на януари, разкриват източниците.

„Фундаментите на редица сектори на имотния пазар са силни, а възвръщаемостта в сравнение с други алтернативни активи го прави привлекателен за инвеститорите, особено в настоящата среда на ниски лихви“, казва Дейвид Кристи, ръководител на ESO Real Estate.

Заради събудения апетит към британски имоти и големите натрупани парични потоци, които са готови за инвестиране, фондовете диверсифицират отвъд традиционните инвестиции в редица алтернативни активи като сектора на частните жилища под наем и имоти, закупени с инвестиционна цел.

„Фондове, които инвестират в дългове, разглеждат и алтернативни имоти като студентски жилища и домове за възрастни хора. От гледна точка на пазарните тенденции очакваме сделките с офиси и логистични и складови имоти да продължат да бъдат интересни за директните кредитори“, казва Сиймур.

Небанковите кредитори успяват да си осигурят ниша за кредитиране на недвижими имоти, след като редица банки се оттеглиха от пазара след финансовата криза през 2008-2009 г. Въпреки че много банки се върнаха в сектора, те са изправени пред нараснала конкуренция и регулаторни ограничения.

Около 40 на сто от финансирането с дълг на имотите във Великобритания е осигурено от небанкови кредитори, казва адвокат.

10-годишното отсъствие от кредитирането на имоти остави следа върху банките. Те ликвидираха отделите и инфраструктурата си за емитиране на дълг, които са важна необходимост в бизнеса с недвижими имоти. Рискът върху кредитите може също да не се отразява добре на банките, казва главният изпълнителен директор на LendInvest Род Локхарт.

Небанковите кредитори се радват на по-голяма гъвкавост от банките от гледна точка на условия и документи и могат да действат по-бързо, казва адвокат. „На имотния пазар в момента има огромни възможности“, отбелязва Локхарт.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Силното търсене на жилища във Великобритания и САЩ се запазва и през август