Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотната индустрия в Ню Йорк въстана срещу предлаган данък върху второ жилище

Според критиците налогът ще накара купувачите да потърсят имоти другаде

Имотната индустрия в Ню Йорк въстана срещу предлаган данък върху второ жилище

Снимка: Архив Ройтерс

Имотната индустрия в щата Ню Йорк предприема фронтална атака срещу план в Олбани за налагане на суров годишен данък върху заможни собственици на второ жилище в град Ню Йорк, като предупреди, че той ще срине вече отслабналия жилищен пазар, пише Wall Street Journal.

Някои представители на индустрията твърдят също, че новият данък ще донесе далеч по-малко пари, отколкото прогнозират властите.

Джон Банкс, президент на лобистката група Real Estate Board of New York, заяви, че това е „лош данък, който не се основава на никакви анализи“ и може да се отрази на икономиката на града.

Още по темата
Според него, ако заможните чужденци си отидат, това ще намали приходите на ресторанти, търговци на дребно и дори на такситата. Събираните суми от имотни данъци също ще се понижат на фона на намаляването на цените на апартаментите.

Законодателите, които подкрепят данъка, казват, че е уместно заможните хора, които не са жители на града, да плащат повече в момент на нарастващо неравенство в доходите и отчаяна нужда от подобряване на инфраструктурата в града.

Предложението за т. нар. „данък малко жилище“ за хора, които не са жители на града и притежават жилищен имот на стойност 5 млн. долара или повече, се обсъжда в Олбани от 2014 г. Планът набра скорост в последните няколко дни, тъй като губернаторът на щата Андрю Куомо и законодателните лидери, всички от Демократическата партия, за първи път от години, се нуждаят от нови приходи, за да запълнят големия бюджетен дефицит. Миналата седмица Куомо заяви, че само това е било единственото данъчно предложение, по което е постигнато съгласие.

„Щом имат пари да си купят апартамент за 5 млн. долара, който не е основното им жилища, а е малкото им убежище в Манхатън, значи могат да си позволят данъка“, заяви Куово в неотдавнашно радио интерво.

Така собственик на жилище на стойност 41 млн. долара ще дължи още 1 млн. долара под формата на данъци всяка година, показва анализ на законодателното предложение. Мярката може да бъде приета в идните няколко седмици, тъй като щатът бърза да приеме бюджет до началото на новата фискална година на 1 април.

Продажбите на имоти в Манхатън са намалели с 12% миналата година спрямо нивата им от 2017 г., което е най-бавният темп от 2009 г. насам. Предприемачи и брокери предупреждават, че новият данък може да тласне още надолу продажбите и цените и да спре строителните проекти.

Покупката на второ жилище зависи от настроенията, а не толкова от нуждите, така че соленият данък ще накара купувачите да потърсят имоти другаде, казват брокери. Това може да остави без работа архитекти и строителни работници.

Имотната индустрия не е единствената, която призовава за предпазливост. Гражданската група Citizens Budget Commission призова щатът да проучи по-задълбочено последиците от мярката, преди да я задейства.

Властите във Ванкувър и Париж наложиха допълнителни данъци върху апартаменти, за които се смята, че са незаети, в опит да освободят жилища, за да запълнят недостига. Но усилията на Ню Йорк са насочени само към богатите и налагат сурово ново данъчно бреме, което в много случаи ще бъде между пет и десет пъти по-голямо в сравнение с плащаните имотни данъци от жителите на Ню Йорк.

Номиналната данъчна ставка варира от 0,5% за жилища на стойност над 5 млн. долара до 4% за жилищата на цена над 25 млн. долара. Но предложението въвежда нов метод за оценка на имотите, който не е налаган на собствениците на други апартаменти, така че новите данъци стават много по-високи.

Собствениците на имение на улица East 71 Street близо до Сентръл парк, което за последен път е продадено през 1989 г., сега трябва да плащат годишен данък от 347 хил. долара. Но градските власти оценяват имението, чийто собственик не е жител на града, на близо 56 млн. долара и той ще трябва да плаща данъци от 1,6 млн. долара всяка година.

Потенциалните приходи от новия данък също са спорни. Нюйоркският одитор Скот Стринджър, който подкрепя мярката, казва, че данъкът може да донесе 650 млн. долара или повече.

Но законопроектът ще накара и много жители на Ню Йорк да плащат. Новият данък ще важи за всеки човек, който е купил имот чрез корпорация или дружество с ограничена отговорност.

Wall Street Journal счита, че в Ню Йорк има около 14 400 апартамента и къщи на стойност 5 млн. долара или повече, от които около една трета са собственост на корпорации.

От канцеларията на одитора изчисляват, че около 5400 собственици на малки имоти ще трябва да плащат данъка. В това число влизат и постоянни жители на Ню Йорк, които са купили жилища чрез дружество с ограничена отговорност. Ако те бъдат изключени от новия данък, приходите вероятно ще са по-ниски, считат представители на имотната индустрия.

Брус Коен, адвокат, специализиран в недвижимите имоти, казва, че ако новата мярка прогони заможни купувачи, Ню Йорк няма да получи всички очаквани приходи от налога. Те ще бъдат ограничени от загубата на данъците по прехвърляне на собствеността на имота, които обичайно възлизат на 2,825% от продажната цена на имот на стойност 1 млн. долара или повече.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Кои са опасните зони на нововъзникващите имотни пазари в света?