IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният данък за собствениците на молове в Румъния може да бъде намален с 50%

Условието е те също да намалят наполовина наемите на търговските обекти в тях

10:25 | 11.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Местните власти в Румъния ще имат възможността да намалят годишния имотен данък, плащан от собствениците на търговски центрове, с до 50%, предвижда извънредна наредба на правителството, цитирана от онлайн изданието Romania-Insider.com.

Но собствениците на моловете трябва също да понижат наемите с 50% или да предоставят други инструменти за получаване на данъчното облекчение.

Правителството предприе тази мярка, за да помогне на търговските центрове, които са затворени по време на извънредното положение. Те няма да отворят напълно дори след изтичането му на 15 май. Правителството иска да компенсира част от загубите на собствениците на търговски центрове и отделно от това да ги насърчи да предоставят стимули на наемателите. Окончателното решение обаче трябва да бъде взето от местните власти.

В края на април консултантската компания Cushman & Wakefield Echinox прогнозира, че натрупаните загуби на собствениците на търговски центрове в Румъния през двата месеца на извънредното положение може да достигнат 100 млн. евро.

От 22 март магазините за стоки от неосновна необходимост в търговските центрове в северната ни съседка бяха затворени. Моловете обаче може да не работят още два или три месеца, след като властите започнат да разхлабват ограничителните мерки, заяви румънският министър на здравеопазването Нелу Татару. Така обемът на несъбраните наеми може да се удвои до най-малко 200 млн. евро, сочат изчисления на изданието Economica.net.

Хипермаркетите, супермаркетите и аптеките – единствените наематели, които продължават да работят в местните търговски центрове, заемат 23% от наетите площи от 9 хил. магазина в 65-те мола. Но тежестта им в общия обем на наемите, събирани от собствениците на имотите, е по-малка.

Приходите от продажби на 9-те хиляди магазина в румънски търговски центрове се оценяват на 15-20 млн. евро на ден или 450-600 млн. евро на месец, сочат данните на Cushman & Wakefield Echinox.

Същевременно проучване на консултантската компания Colliers International установи, че около 45% от търговците на дребно в Румъния, които не продават хранителни стоки, очакват спад с над 30% на оборота си тази година заради извънредното положение.

Други 39 на сто предвиждат свиване с до 30%. Наемателите очакват бавно възстановяване едва към края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още