IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Аспен се нажежава на фона на спад в останалите ски курорти

През 2017 г. 257 имота са сменили собствеността си спрямо 170 през 2016 г.

15:40 | 17.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Много ски курорти по света регистрират спад или застой на продажбите и цените в последните години, но пазарът в Аспен, САЩ, отново се нажежава, показва анализ на консултантската компания Knight Frank, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Имотният пазар в Аспен регистрира стабилни продажби за последните 12 месеца. През 2017 г. продажбите са били силни, като 257 имота са сменили собствеността си спрямо 170 през 2016 г., сочи докладът на консултантската компания.

Пазарът в централната част на курорта съставлява около 48% от общите продажби, но продажбите с най-висока стойност продължават да се генерират от жилища в района Ред Маунтин.

Търсенето е най-силно в сегмента на имотите на стойност между 3 и 5 млн. долара, докато в другите ценови категории наличностите са високи, което означава, че купувачите трябва да обмислят внимателно офертните цени.

Купувачите идват от всички части на САЩ, но най-голям е броят на жителите на Ню Йорк, Хюстън, Далас, Солт Лейк Сити, Лос Анджелис и Сан Франциско, докато международните купувачи съставляват около 20% от продажбите.

Граждани на Австралия, Германия и Великобритания имат дял от над 50% сред чуждестранните купувачи.
Въпреки силния долар търсенето от чужденци не е намаляло в последните две години, като някои купувачи дори посочват по-голямата експозиция към американския долар като мотив за покупката си, обясняват авторите на доклада.

„Заради финансовата криза цените на имотите намаляха, но през последните осем години те следваха възходяща траектория, като пазарът на мезонети в Аспен изпреварва сектора на еднофамилните жилища“, казва Стейси Уотсън, ръководител на американския отдел на Knight Frank.

„Разликата в цените между средните стойности в Аспен и Сноумас се увеличава през последните десет години. Но с планираните значителни нови инвестиции в Сноумас и средна цена на мезонетите от около 520 хил. долара в момента очакваме силен растеж в идните няколко години“, допълва тя.

В момента средната цена на еднофамилно жилище в Аспен е 5,4 млн. долара, докато в Сноумас е 2,7 млн. долара, но тази локация може да стане по-популярна, тъй като близо 600 млн. долара бяха инвестирани в Snowmass Base Village.

Уотсън обяснява, че макар курортът Аспен да е създаден през 30-те години на миналия век, градът постоянно се развива и летвата вероятно ще бъде вдигната още по-високо в идните няколко години.

„Силната национална и местна икономика стимулират създаването на богатство и очакваме активни продажби и стабилен ръст на цените в краткосрочен и средносрочен план, подкрепени от планираните нови инвестиционни проекти“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още