IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Лондон е по-конкурентен на фона на Brexit

Слабостта на паунда прави разходите на бизнеса за настаняване в британската столица по-ниски

12:36 | 02.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар в Лондон става по-конкурентен след намеренията за излизане от ЕС, съобщава Property Wire, позовавайки се на световните класации за имотния сектор в световен мащаб.

В началото на 2016 година британската столица е била най-скъпият град по отношение на наемите на офиси за международните компании и жилищата за техните служители. С намаляването на стойността на британския паунд обаче нивата вече са по-близки до тези в Париж и Токио.

В Лондон разходите за наем на офис и жилище за работещите коства около 88,8 хил. долара годишно на един зает, докато през лятото на 2014 година инвеститорите са плащали около 124,5 хил. долара годишно. Данните са от индекса на Savills, измерващ необходимите разходи, които правят инвеститорите за наеми и настаняване на служителите в големите финансови и икономически столици.

Според последната класация на Savills градовете с най-високи разходи за настаняване са Ню Йорк и Хонконг. Там годишно разходите на инвеститорите са съответно 111,9 хил. долара и 105,4 млн. долара на служител. Допреди две години Лондон се конкурираше с тях за титлата, но перспективите за излизане от общността и намаляващата стойност на паунда прави града по-достъпен в световен план.

В Париж и Токио пък разходите са съответно 75 хил. и 73,7 хил. годишно.

Ню Йорк е два пъти по-скъп за разполагане на бизнеса от гледна точка на разходите за наем на имоти и настаняване на служителите, спрямо другите мегаполиси в САЩ, като например Лос Анджелис или Сан Франциско. Съответно и Хонконг е два пъти по-скъп спрямо своите „конкуренти“ в Азия – Сингапур и Шанхай, допълва изданието.

Въпреки намалението на разходите Лондон все още е значително по-скъп спрямо градове като Дъблин или Берлин, които са сочени като алтернативи за бизнеса, след като Великобритания напусне ЕС. В Дъблин ръстът на наемите на жилищата и на бизнес имотите все още е доста слаб и разликата с Лондон е в рамките на 60 хил. долара годишно на един зает.

Берлин пък е една от най-евтините дестинации за бизнеса по отношение на разходите за настаняване на служители и наем на офиси – те са в размер на 28,4 хил. долара годишно на един зает. 

Темата за Brexit можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още