IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Скандинавия достига нови рекорди

Скандинавският регион е малък, но е богат, има стабилна политика, високо образовано население и всички други параметри, които привличат инвеститорите

15:36 | 09.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скандинавският пазар на имоти е по-горещ от всякога, тъй като нарастващ брой международни инвеститори се състезават за достъп, преди да е станало твърде късно.

Newsec, скандинавски съветник за инвестиции в имоти и мениджър на активи, който се грижи за над 80 млрд. долара клиентски средства, прогнозира, че броят на сделките с недвижими имоти в богатия север на Европа вероятно ще скочи с повече от 10% тази година до рекордните 60 млрд. долара. Това е приблизително наравно с британския пазар, който има население два пъти по-голямо от това на скандинавския регион, пише Bloomberg.

Макс Барклай, ръководител на Newsec advisory, казва, че никога преди не е имало такъв интерес от страна на инвеститорите.

Скандинавският регион може да е малък, но е богат и може да се похвали със стабилна политика, високо образовано население и всички други параметри, които привличат инвеститори, желаещи да намерят стабилни, дългосрочни парични потоци на фона на свръхниските лихвени проценти.

В Швеция, най-голямата скандинавска икономика, са сключени сделки с имоти за 46 млрд. крони (5,3 млрд. долара) през трите месеца до март, отбелязвайки най-силното първо тримесечие досега, според Newsec.

Цените на имотите в региона също чупят рекорди. Цените на жилищата в Швеция например отчитат годишен ръст от 17% до най-високото си ниво, регистрирано някога, през март.

Намирането на имоти за покупка обаче се оказва все по-трудно. Наддаването за обекти на строителя на офиси Entra ASA остави доста „ухажори“ с празни ръце по-рано тази година. Entra, сред чиито собственици е гигантския държавен фонд на Норвегия, заяви, че по-скоро ще стане независима предвид възможностите за растеж.

Шведските фирми за недвижими имоти, като Castellum AB, SBB и Fastighets AB Balder, сега търсят други места, където да вложат парите си.

Blackstone Group Inc., която изгражда своето скандинавско присъствие през последните години, търси по-специално складови и логистични площи. Последните опити на групата да намери подходящи активи обаче се провалиха, защото предлагането се затяга.

Някои публични компании за недвижими имоти в региона все още търгуват с отстъпка от стойността на портфейла си, което ги прави привлекателни цели за придобивания. Предлагането обаче е основен проблем, тъй като големите институционални инвеститори, като скандинавските пенсионни фондове, пълнят портфейлите си с недвижими имоти. Осло е отличен пример в това отношение - 67% от офисните имоти в столицата вече са контролирани от дългосрочни инвеститори.

Newsec изчислява, че институционалните инвеститори ще притежават около 20% от пазара до 2030 г. в сравнение с около 12% днес. Това няма да промени пазарната активност в много кратък срок, но за период от 4 до 5 години това ще окаже влияние върху обемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още