Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотният регистър на Швеция: Пионер в прилагането на блокчейн при сделки с имоти

Поддръжниците на технологията смятат, че тя ще направи прехвърлянето на имотите и вписването на сделките по-бързо и много по-ефективно

Имотният регистър на Швеция: Пионер в прилагането на блокчейн при сделки с имоти

Снимка: Архив Ройтерс

Блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутите, може да промени начина, по който сделките с имоти се извършват и вписват, повече от всяка друга нова технология, твърдят експерти по недвижими имоти и технологии пред Wall Street Journal.

Почти 400-годишният шведски имотен регистър вероятно ще е една от първите правителствени агенции, които ще тестват технологията, допълва изданието.

Шведската агенция - Lantmäteriet, очаква първата трансакция с блокчейн технологията да се реализира през следващите няколко месеца. В момента органът подбира доброволци, които да купят или продадат имот по този начин. „От технологична гледна точка сме готови", казва Матс Снал, главен дигитален директор на Lantmäteriet.

Поддръжниците на технологията смятат, че тя ще направи прехвърлянето на имотите и вписването на сделките по-бързо и много по-ефективно. Трансакции, които днес отнемат месеци, ще могат да се случват за дни или часове, казват те.

Технологията блокчейн е и практически устойчива на опити за измами, допълват специалисти.

В структурата на данните на блокчейн се създават и споделят трансакции между мрежа от компютри. Има една уникална цифрова регистрация на всяка сделка, която пък е част от „блок“. Всички промени или допълнения към този блок трябва да се потвърдят от мнозинството други участници в мрежата, което затруднява промяната ѝ.

Още по темата
Точно както криптовалутите използват блокчейн, за да записват т кой е собственик на определена валута и прехвърлянето на собствеността, технологията може да се използва за записване на собствениците на имоти. Повечето правителства в момента ползват купища документация, като процесът е тромав и уязвим за измами.

Подобно на много други нови технологии обаче блокчейн има потенциал да бъде и разрушителна. Например застрахователните компании в САЩ са обезпокоени, че това ще намали нуждата от застраховки на собствеността, което заплашва бизнес за милиарди долари.

Все още съществуват препятствия пред цялостното приемане на блокчейн технологията за осъществяване на сделки с недвижими имоти в Швеция. Шведското законодателство не приема цифрови подписи за регистриране на продажба или покупка на имот, така че законът ще трябва да се промени.

Правителства и агенции в други страни, като например САЩ, Индия и Грузия, също експериментират с блокчейн. Технически гиганти като IBM и новосъздадени компании като R3 CEV също тестват използването на технологията за записване на данни.

В Швеция Lantmäteriet се присъединява към компании като телекомуникационната Telia Co. AB, консултантската фирма Kairos Future и блокчейн технологичната ChromaWay AB, за да създаде структура за сделки с недвижими имоти.

Lantmäteriet вече е силно дигитализиран и оперира без хартия. Все пак може да отнеме от три до шест месеца от подписването на договор за покупко-продажба до вписването ѝ. С блокчейн технологията процесът се очаква да се ускори в пъти.

Предвижда се в рамките на системата да бъде създаден цифров договор, който да бъде подписан от всички страни чрез цифрови подписи. Банката на купувача може да издаде заема въз основа на този договор и да го отпусне по-бързо. Цифровият договор ще се приема и за вписване на сделката.

В Грузия пък се експериментира с т. нар. „интелигентни“ договори, които биха позволили трансакциите с недвижими имоти да се обработват изцяло електронно.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
ааа за подобни неща блокчейна е точната технология ... но не за нещо дето прави милиони-милиарди транзакции на ден.
Всякви регистри и размяна на официални документи са баш за блокчейна ...

а като видя криптовалута, все едно ми говорите за силиконовата долина ... неграмотници загубени в превода! колкото това е крипто, толкова и онова е силикон

Още от По света
След десетгодишен зимен сън цените и покупките на жилища в Гърция отново растат