Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотните компании в Швеция се насочват към дългово финансиране

През последните години имотната индустрия в скандинавската страна направи преход от банков дълг към облигации, които често са без рейтинг и високорискови

Имотните компании в Швеция се насочват към дългово финансиране

Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Банкери в Швеция се готвят за вълна от дългови сделки от компании в областта на недвижимите имоти, тъй като индустрията опитва да излезе от все по-скъпи споразумения за кредитиране, предава Bloomberg.

Шведската консултантска компания Catella, специализирана в имотния сектор, наема служители, за да разполага с достатъчно банкери, които да се справят с настоящото развитие.

„Търсенето на различни източници на дългово финансиране ще нарасне с развитието на шведския пазар на недвижими имоти“, коментира Карл Вангмарк, ръководител на отдела за имотни консултации в компанията.

Още по темата

Имотната индустрия в Швеция преживя драматична промяна в начина си на финансиране през последните години, като направи преход от банков дълг към облигации, които често са без рейтинг и с висока доходност. Заради бума на емитирането на имотни облигации имотният дълг сега доминира пазара на високорискови облигации в страната.

Ръководителят на изследванията в Catella Арвид Линдквист съобщи, че шведските имотни компании ще имат „голяма нужда от рефинансиране“ през идните 18 месеца на обща стойност 140 млрд. крони (15 млрд. долара).

В резултат на това той очаква „много листнати имотни компании в Швеция да станат нетни продавачи на активи предвид нуждата от рефинансиране на дълга на фона на по-високите кредитни спредове“.

Catella наема Якоб Брузелиус за ръководител на отдела за дългово консултиране и преструктуриране на корпоративния си финансов отдел в Стокхолм. Брузелиус, който трябва да започне работа през август, ще помогне за разширяването на присъствието на Catella на все по-интересния по думите му пазар.

„Финансовата система се затяга“, а това създава възможности да спечелим повече бизнес, смята Вингмарк.

Ако облигационният пазар остане твърде скъп за някои имотни компании, алтернативното финансиране като директен дълг ще стане по-обичайно, съобщава Catella.

„Има интерес от институции да инвестират чрез директно кредитиране, какъвто не сме виждали много в Швеция до момента. Поддържаме тесни контакти с местни и международни инвеститори, които търсят нови начини за финансиране“, заяви Вингмарк. 

Catella далеч не е сама в позиционирането си за растеж в алтернативни класове активи като директно кредитиране в скандинавския регион

Миналия месец Capital Four нае нови хора в екипа си за директно кредитиране, а главният изпълнителен директор на Proventus Capital Management съобщи неотдавна, че компанията му има „много ликвидни средства за инвестиране“ в частни кредити след кризата.

„Инвеститорите променят приоритетите си“, казва Линдквист от Catella.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Фондът за инвестиции в имоти на Credit Suisse стана жертва на коронакризата