IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия обяви данъчни стимули за преоценка на фирмените активи

Бизнесът с години не е оценявал активите си заради данък от 10% върху увеличението на стойността им

12:42 | 23.10.15 г.
Индонезия обяви данъчни стимули за преоценка на фирмените активи

Индонезия обяви данъчни стимули, за да накара компаниите да преоценят дълготрайните си активи или да създадат публични фондове за недвижими имоти, съобщава Ройтерс.

Това е поредният ход на правителството в опита му да насърчи икономическия растеж, който се забавя сериозно.

Администрацията на президента Джоко Уидодо преди това намали цените на енергията, както и бюрокрацията за инвеститорите, и определи нов начин за изчисляване на годишните минимални повишения на заплатите.

В продължение на години много фирми не са правили оценка на дълготрайните си активи, за да избегнат плащането на 10 на сто данък върху увеличението на стойността им. Затова финансовото министерство на Индонезия обяви, че компаниите, които направят преоценката до края на годината, ще платят само 3% данък.

За компаниите, които внесат преоценките през първата половина на следващата година, данъкът се предвижда да бъде 4%, а през второто полугодие на 2016 г. – 6%.

Според правителството преоценката на фирмените активи ще увеличи капацитета им.

Според анализатори обаче бизнесът в страната ще се нуждае от нещо повече, за да стане по-прозрачен. Първата стъпка е подобряването на условията на фондовия пазар.

Правителството насърчава и създаването на публични фондове за инвестиции в имоти, като премахва двойното данъчно облагане за тези дружества. Много индонезийци инвестират в такива фондове в Сингапур, а властите се опитват да спрат потока от капитали навън.

Финансовото министерство предвижда да наложи един данък за фондовете за имоти и да премахне данъците върху дивидентите и продажбите на имоти. Така властите се надяват да привлекат обратно парите, инвестирани във фондове за имоти в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още