Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Индустриалните имоти в САЩ са убежище за инвеститорите по време на пандемията

Търсенето на индустриални площи отвъд океана остава високо, тъй като потребителите са си у дома и поръчват стоки онлайн

Индустриалните имоти в САЩ са убежище за инвеститорите по време на пандемията

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Коронавирусната пандемия предизвика сътресения на имотните пазари, но инвеститорите в САЩ продължават да купуват складове, пише Wall Street Journal.

Компанията за инвестиции в недвижими имоти BentallGreenOak плати 164 млн. долара този месец за склад във Франклин Тауншип, щата Ню Джърси, една от най-големите единични продажби на индустриални имоти от началото на годината.

Големи инвеститори, купуващи имоти, които контролират богатство от милиарди долара, не проявяват особен апетит към офиси, апартаменти и търговски площи от началото на пандемията, тъй като чакат цените да паднат. Но брокери и инвеститори казват, че търсенето на складове още е високо, защото електронната търговия, която зависи от индустриалните имоти, не е била засегната от пандемията.

Компанията Crow Holdings Industrial, която се намира в Далас, започна да строи имот с площ от близо 86 хил. кв. м в Ню Джърси в партньорство с компанията за частни капиталови инвестиции Carlyle Group миналата година и го завърши в края на зимата, преди щатът да нареди спиране на строителните работи заради пандемията.

“Задъхахме се накрая“, признава Кларк Машемер, старщи управляващ директор в Crow за североизточните щати. Имотът е отдаден под наем на LG Electronics USA, която се е нанесла преди около два месеца.

Още по темата
Инвеститорите са вложили десетки милиарди долара в индустриални имоти близо до големи градове през последните години, разчитайки че трайното изместване на вниманието към електронната търговия ще повиши наемите на тези имоти. Blackstone Group, например, притежава около 79 млн. кв. м складови площи и миналата година плати 18,7 млрд. долара за придобиването на недвижими имоти от базираната в Сингапур компания GLP.

Цените на индустриалните имоти са нараснали с над една трета през последните три години, но са намалели с 4% през трите месеца до 28 май, сочат данни на компанията Green Street Advisors.

Пандемията доведе до ръст на онлайн поръчките, тъй като повечето хора останаха в дома си. Някои онлайн търговци не успяха да отговорят на търсенето, което доведе до забавяния и по-голямо търсене на складове, където стоките могат да бъдат съхранявани и обработвани.

Макар че складовете са се справили по-добре от останалите видове имоти, те все пак са засегнати от пандемията. Индустриалното производство, продажбите на дребно на физическите магазини и международните превози са регистрирали спад, нанасяйки удар върху имотите, които зависят от тези индустрии, сочат данните на Green Street.

“Без електронната търговия индустриалните имоти щяха да рухнат“, казва Ерик Франкел, старши анализатор в Green Street. Пазарът се справя по-добре, отколкото през 2008 и 2009 г., а макар че ръстът на наемите вероятно ще се забави, не се очаква голям спад на цените на складовете, допълва той.

През април в САЩ са били продадени индустриални имоти на стойност 2,4 млрд. долара, най-ниското ниво за един месец от 2011 г. насам, сочат данни на Real Capital Analytics. Но цените не са намалели толкова, колкото при хотелите и търговските площи. Машемер съобщи, че е започнал разговори с BentallGreenOak преди пандемията и в крайна сметка леко е намалил цените, въпреки че по думите му промяната е минимална.

Брокери отбелязват, че броят на сделките се увеличава в момент, когато САЩ постепенно отварят отново икономиката си. „Ако сте инвеститор в хотели или търговски площи, не смятате, че светът е същият“, казва Гари Габриел, вицепрезидент на консултантската компания Cushman&Wakefield, която била посредник по сделката. Но според него индустриалните имоти „до голяма степен не са се променили“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Краят на една ера: Най-старият универсален магазин в САЩ обяви фалит