IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните имоти в Сингапур поевтиняват заради свръхпредлагане

Ценовият индекс за индустриалните площи в града-държава е паднал с 1,5% през четвъртото тримесечие на 2016 г., а наемният – с 1,1%

17:11 | 11.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Секторът на индустриалните имоти в Сингапур е изправен пред силен ръст на предлагането на фона на спад на производството и търговията.

Цените на индустриалните имоти в града-държава се понижават с най-резкия си темп от над две години през четвъртото тримесечие на 2015 г., а анализаторите очакват пазарът да остане слаб.

„Новото предлагане излиза много силно“, коментира пред CNBC Тох Шаоуей, директор „Проучвания и стратегия за недвижими имоти“ в UBS Asset Management. Отчасти това е страничен ефект от намесата на правителството през последните няколко години с цел "охлаждане" на пазара на жилищни имоти, обяснява той.

„Когато жилищният сегмент беше засегнат от мерките за "охлаждане", много инвеститори се пренасочиха към логистичния. Затова сега има известно натрупване на предлагане, което излиза на пазара и ще продължи да излиза“, казва той, като изчислява, че около 1,6 млн. кв. метра нови площи ще излязат на пазара през следващите четири години.

Това се случва на фона на данните за PMI индекса в Сингапур, който през март се повишава до 49,4 пункта от 48,5 пункта през февруари. Въпреки това индексът остава под граничната стойност от 50 пункта за девети пореден месец, което е сигнал за свиване на сектора.

Малко вероятно е също секторът да спечели от електронната търговия, която е един от двигателите за ръст на индустриалните площи в други държави, поради малкия размер на пазара, отбелязва анализаторът.

Сингапур има относително малко население от около 5,5 млн. души и е добре наситен с магазини. „Според нас предлагането вече се явява естествен ограничител и ще продължи да се отразява на наемите“, допълва Тох Шаоуей.

През четвъртото тримесечие на миналата година ценовият индекс за индустриалните площи е паднал с 1,5% на тримесечна база, а наемният – с 1,1%, сочат данни на сингапурската агенция за планиране на индустриалното развитие JTC.

Въпреки последния спад, цените остават високи за някои клиенти. Филип Левинсън, главен изпълнителен директор на Cambridge Industrial Trust, заяви през миналата седмица, че листнатият в Сингапур тръст за недвижими имоти търси индустриални обекти за придобиване в чужбина, защото не успява да открие активи на „неустоими“ цени в града-държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още