IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на чужденците подхранва възстановяването на имотния пазар в Португалия

Лисабон е издал над 2 хил. "златни визи" на чужденци извън ЕС по програмата за придобиване на луксозни имоти

14:25 | 25.02.15 г.
Интересът на чужденците подхранва възстановяването на имотния пазар в Португалия

Един от всеки пет имота в Португалия, продадени през миналата година, е придобит от чужденец, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Имотите в крайбрежния град Кашкаиш и крайбрежните вили по южното крайбрежие на страната привличат най-голям интерес от страна на чужденци. Приятният климат на страната, по-ниските цени на имотите и данъчните облекчения за пенсионери са ключовите фактори, които привличат купувачи от Великобритания и Франция, отбелязва изданието.

През миналата година британците са били най-активни на пазара на имоти в Португалия, като са купили 23 хил. жилища. Следващите най-активни групи купувачи са китайците и французите, показват данните на Асоциацията на брокерите на недвижими имоти в страната.

Негативен ефект върху пазара обаче е оказал корупционният скандал, заради който бяха арестувани висши служители на имиграционните служби в страната по подозрения, че са приемали подкупи от богати чужденци. Заради скандала вътрешният министър на страната също подаде оставка.

Това доведе до рязък спад на броя на китайските купувачи на жилища в Португалия, след като се оказа, че те са и най-голямата група чужденци, предлагали подкупи на имиграционните власти.

Португалия е една от европейските държави, които въведоха схема за придобиването на „златна виза“ от граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС). Лисабон издава разрешително за пребиваване в страната в замяна на покупка на имот над определена стойност, подобно на Испания, Гърция, Унгария и Кипър.

Схемата стартира през август 2012 г. и оттогава са били издадени малко над 2 хил. „златни визи“, предимно на китайци. Постъпленията от кампанията възлизат на над 1,2 млрд. долара.

Пазарът на имоти в Португалия започна да се възстановява устойчиво от кризата. Цените на луксозните жилища са нараснали с 54% през 2013 г. спрямо 2012 г. до средните 4 266 евро за кв. м, показват данни на Confidencial Imobiliario (CI) и Royal Institution of Chartered Surveyors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още