IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът на институционалните инвеститори към инфраструктурата расте

Основните опасения са свързани с цената на активите

10:09 | 08.12.15 г.
Интересът на институционалните инвеститори към инфраструктурата расте

Интересът на институционалните инвеститори към инфраструктурата расте в глобален план въпреки опасенията на пенсионните фондове за нарастващите цени, пише онлайн изданието ipe.com.

Резултатите от международно проучване сред 60-те най-големи институционални инвеститора в инфраструктура, проведено от IPE и консултантската компания Stirling Capital Partners, показват, че две трети от тях очакват да увеличат експозициите си към инфраструктурни проекти в следващите 18 месеца.

Повече от половината обаче твърдят, че инфраструктурните активи стават твърде скъпи.

Основателят на Stirling Capital Майкъл Стърлинг коментира, че инвестициите в инфраструктура са ресурсоемки и понякога придобиването излиза скъпо и трудно. Всяка грешка може да струва скъпо на фондовете.

Данните показват още, че най-предпочитаната възвръщаемост от инвестициите в инфраструктурни проекти е между 5 и 10 процента.

Повечето от институционалните инвеститори и най-вече пенсионните фондове влагат в инфраструктура чрез специални фондове. Малко от тях инвестират директно в инфраструктура.

В момента над 160 пенсионни фонда по света набират допълнителен капитал, голяма част от който ще се насочи към инфраструктурни обекти. Най-популярни сред институционалните инвеститори са възобновяемите източници на енергия, следвани от пристанищата и летищата, а най-предпочитаният период за инвестицията в подобни обекти е повече от 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още