Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в бизнес имоти в Азия се върнаха на нивата преди пандемията

Сделките на стойност над 1 млрд. долара са съставлявали 25% от общия обем в региона

Инвестициите в бизнес имоти в Азия се върнаха на нивата преди пандемията

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Консултантската компания CBRE съобщи, че обемът от инвестиции в бизнес имоти в Азиатско-Тихоокеанския регион е нараснал с 99% до 41 млрд. долара през второто тримесечие спрямо година по-рано, като са се върнали на нивата преди пандемията. Това се дължи на няколко големи сделки, предава Ройтерс.

Сделките на стойност над 1 млрд. долара са съставлявали 25% от общия обем в региона, а трансграничните сделки са се увеличили с 65% през тримесечието.

Индия е регистрирала най-големия растеж от 354%, следвана от Хонконг и Австралия, където инвестициите са нараснали съответно с 270% и 196%. Инвестициите в бизнес имоти в континенталната част на Китай са се повишили със 117%.

Още по темата
От гледна точка на класове активи инвестициите в търговски площи са съставлявали 31% от общия обем в региона, а индустриалните имоти са останали силно търсени, като нетното усвояване на складове е достигнало най-високото си ниво за първото полугодие в историята на големите пазари.

В отделен доклад консултантската компания JLL съобщи, че инвестициите в логистични и индустриални имоти в Азиатско-Тихоокеанския регион са нараснали с 215% през второто тримесечие спрямо година по-рано до 15 млрд. долара, стимулирани от разширяването на електронната търговия, относителните спредове на доходността и желанието на инвеститорите да се диверсифицират към по-устойчиви класове активи.

През първите шест месеца Китай, Австралия и Южна Корея са съставлявали 69% от общия обем инвестиции в недвижими имоти, които са нараснали с 39% до 83,5 млрд. долара, а активността в Япония е била по-слаба заради нарушенията, породени от пандемията, отбелязва JLL.

„Очакваме активността през второто полугодие на 2021 г. да нарасне още повече, тъй като инвеститорите се стремят към  портфейлни сделки, корпоративни продажби и обратно наемане и търсят повече диверсификация в сектори като логистични и индустриални имоти, природни науки и многофамилни жилища“, коментира Стюарт Кроу, главен изпълнителен директор на отдел „Капиталови пазари“ за Азиатско-Тихоокеанския регион в JLL.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как ще се отрази повишаване на лихвите на глобалните имотни пазари?