Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват през първото полугодие

Те са достигнали 109,8 млрд. евро, което е спад ot 19% спрямо същия период на миналата година

Инвестициите в бизнес имоти в Европа намаляват през първото полугодие

Снимка: Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са се забавили през първото полугодие на 2018 г., а високите цени са били сред факторите, които са накарали инвеститорите, включително държавни фондове и американски институции, да ограничат прякото придобиване на имоти на Стария континент. Това става ясно от доклад, публикуван от компанията Real Capital Analytics (RCA), цитиран от онлайн изданието Property Magazine International.EU. 

Финализираните трансакции между януари и юни възлизат на 109,8 млрд. евро, което е спад ot 19% спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклада. 

Нито един сектор не е останал незасегнат от забавянето, което е обхванало 14 оt 20-те най-активни имотни пазара в Европа. Държавните фондове са допринесли за 0,2% от общия обем инвестиции в бизнес имоти в Европа през първото полугодие спрямо дял от 4,5% през цялата 2017 г. 

"Това е най-слабото равнище на инвестициите на държавни фондове от 2010 г. насам и те не са единствени. Данните на RCA за първото полугодие показват, че повечето големи източници на капитал не са били толкова активни, а базираните в САЩ инвеститори като цяло са били нетни продавачи на активи. Нашите данни показват, че цените на основните пазари в Запана Европа са били доста над предходния пик, достигнат през 2007 г.", казва Том Лийхи, старши директор на отдел "Анализи за Европа, Близкия изток и Африка в RCA. 

Двата най-активни пазара в Европа - Великобритания и Германия, са отбелязали спад на инвестиционните обеми от съответно 11% и 31% през първото полугодие. Двете страни са привлекли 48% от общия обем инвестиции в Европа. Но изследването на RCA установява и пазари със силна активност, която контрастира на цялостното забавяне на инвестициите в бизнес имоти в Европа. 

Холандия, която изостана от други пазари във възстановяването си след финансовата криза през 2008 г. и от кризата в еврозоната, продължава да привлича силен обем от инвестиции след рекордната 2017 г. Страната е била на четвърто място сред най-активните имотни пазари през първото полугодие с общ обем от инвестиции на стойност 9,8 млрд. евро. Това е ръст със 17% спрямо същия период на миналата година. 

Голям двигател на активността на холандския имотен пазар е бил секторът на жилищата под наем. През юли 2015 г. в страната бяха въведени правила, които задължиха жилищните асоциации да се съсредоточат върху социални жилища за хора с по-ниски доходи, което наложи тяхното оттегляне от свободния пазар в сектора на жилищата под наем. Недостигът на жилища и силният пазар на продажби на жилища привлякоха инвеститори в сектора. 

Най-голямата трансакция за полугодието в страната беше закупуването от Vesteda на портфолио за 1,5 млрд. евро от застрахователната компания NN Group, състоящо се от 5983 жилищни единици и още 794, които предстои да бъдат изградени. Най-голямата единична имотна сделка беше продажбата от Greystar на офис сградата Maastoren в Ротердам за 170 млн. евро на консорциум начело с FOM Real Estate. 

Още по темата
Сред другите активни пазари през първото полугодие е бил Лисабон, който е скочил на 13-о място спрямо 53-о място през 2017 г. в резултат на някои големи сделки. Сред тях са продажбата на ритейл парк и на два търговски центъра от Blackstone на Immochan на обща стойност над 400 млн. евро. 

В Ирландия обемът от трансакции е нараснал с 84% до 2,5 млрд. евро през първото полугодие спрямо същия период на предходната година след повишаването на цените на жилищата под наем в Дъблин. Най-голямата сделка за периода беше закупуването от AXA IM Real Assets на проекта The Grange и на още четири акра съседна земя в Сандифорд за 161 млн. евро чрез съвместното си дружество в сектора на жилищата под наем с компанията Kennedy Wilson. 

Предлагането на жилища в Дъблин не съответства на прираста на населението на фона на все по-големия брой международни компании, които се установяват в Ирландия и откриват работни места за висококвалифицирани кадри в столицата й. Най-голямата имотна сделка в Дъблин беше закупуването от компанията-майка на Google, Alphabet, на офис комплекс в Bolands Quay за 300 млн. евро. 

Въпреки че общото забавяне на инвестиционната активност в Европа засенчва тези горещи точки, броят на трансакциите, които предстои да бъдат финализирани, показва, че общата активност вероятно ще се ускори до края на годината. Данните на RCA показват, че предстои завършването на сделки на обща стойност 33 млрд. евро, което е второто по големина равнище на потенциалните сделки, отчетено от компанията. 

"Вероятно ще видим подобрение през втората половина на годината, въпреки че е малко вероятно да се повтори рекордното последно тримесечие на миналата година. Недвижимите имоти продължават да привличат инвеститори, които търсят активи, генериращи приходи. Но имотите на основните пазари са скъпи в исторически измерения, така че инвеститорите ще трябва да се съсредоточат върху постигането на добавена стойност чрез управление на активи или насочване към пазари и сектори с добри перспективи за растеж на наемите", казва Лийхи. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Три швейцарски компании финализираха първата имотна трансакция с блокчейн