Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са на най-ниското си равнище от 2014 г.

Само 19% от изследваните 123 пазара от Cushman & Wakefield са определени като подценени

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са на най-ниското си равнище от 2014 г.

Снимка: Pixabay.com

Привлекателните възможности за инвестиции в бизнес имоти в Европа намаляват заради ограничената наличност на първокласен продукт и спадащата доходност. Това показва Индексът на справедливата стойност в Европа на консултантската компания Cushman&Wakefield за първото тримесечие на 2018 г.

Инвестиционната активност през първите три месеца на годината е била на най-ниското си равнище от 2014 г. насам с инвестиции на стойност 49 млрд. евро. Това е спад от 25% спрямо първото тримесечие на 2017 г.

Само 19% от включените 123 пазара на търговски, офисни и логистични площи са класифицирани като „подценени“. Логистичните площи остават най-привлекателният сектор, като 46% от пазарите са определени като „подценени“, а само един е класифициран като справедливо остойностен.

Москва продължава да предлага най-добро качество на най-ниска цена, като заема първо и второ място със съответно търговските и офисните си площи. Пазарът на логистични площи в Дъблин е поставен на трето място, а топ пет на подценените пазари допълват търговските площи в Будапеща и логистичните площи в Лисабон.

Още по темата

Основни пазари на офис площи като Лондон, Виена, Париж и Истанбул са определени като справедливо остойностени и са достигнали най-ниската си доходност в историята, като от Cushman&Wakefield прогнозират ограничено свиване на доходността и скромен ръст на наемите.

Според доклада Централна и Източна Европа продължава да показва добър баланс между справедливо остойностени и подценени пазари, докато Германия, страните от Бенелюкс и скандинавските държави имат малко подценени пазари.
Индексът като цяло за Европа е на ниво от 42, като остава непроменен спрямо последното тримесечие на 2017 г.

Cushman&Wakefield прогнозира, че наемите на европейските пазари, включени в индекса, ще нараснат със средно 1,3% в идните пет години. Най-висок ръст се очаква да отбележат наемите в Ирландия, Испания и Португалия, които се радват на икономически растеж, след като пострадаха най-тежко от световната икономическа криза и от кризата в еврозоната.

Консултантската компания очаква тенденцията за свиване на доходността да се запази заради засилената конкуренция на капиталите за качествени активи. От края на 2018 г. обаче по-високата доходност от държавни облигации ще доведе до относителен спад на привлекателността на имотите, прогнозира Cushman&Wakefield.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ намаляват неочаквано през април