IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се забавят през първото полугодие

Те са достигнали 87,2 млрд. евро, което е спад с 16% спрямо същия период на миналата година

11:19 | 12.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвестициите в бизнес имоти в Европа през първото полугодие са намалели с 16% до 87,2 млрд. евро спрямо 104 млрд. евро през същия период на миналата година и с 32% под пика на обема от инвестиции от 2015 г., съобщава консултантската компания Knight Frank в свой доклад.

Спадът на обема от инвестиции не се дължи само на една локация или един клас активи. Сред основните пазари Германия, която преди време беше предпочитана дестинация за американския капитал, отчита най-голям спад на обема от инвестиции с 27% на годишна основа, тъй като инвеститорите са по-предпазливи заради продължаващия търговски спор между Китай и САЩ.

В същото време инвестиционните обеми във Франция са се повишили с 38% на годишна основа на фона на по-колебливата първа половина за бизнес имотите през 2017 г.

Най-голям обем от инвестиции в бизнес имоти през първото полугодие е привлякла Великобритания с 24,6 млрд. евро, което обаче е спад с 6,4% спрямо същия период на миналата година. На второ място е Германия с 18,5 млрд евро (спад с 27,5% спрямо същия период на миналата година), а на трето е Франция с 11,6 млрд. евро (ръст с 38% на годишна основа).

Сред централноевропейските страни, включени в изследването на Knight Frank, само Полша отбелязва сериозен ръст на инвестициите в бизнес имоти през първото полугодие от 84,8% спрямо същия период на миналата година до ниво от 3,4 млрд. евро. Всички останали страни отчитат значителен спад. В Унгария инвестициите в бизнес имоти са намалели с 65,5% спрямо същия период на миналата година до 300 млн. евро. В Чехия те са се свили с 67,8% до 700 млн. евро, а в Румъния спадът достига 43,9% до 300 млн. евро.

След изключителната 2017 г. индустриалният сектор отчита рязък спад, като инвестициите достигат 11,4 млрд. евро през първото полегодие спрямо 14,3 млрд. евро през същия период на миналата година.

На фона на предлагането на индустриални имоти с приблизителна обща стойност от 1,8 млрд. евро малко е вероятно обемите да достигнат нивата от предходните тримесечия.

Инвестициите в офиси през първите шест месеца на годината са достигнати 46,8 млрд. евро, но макар равнището им да е по-ниско в сравнение с обемите от 2016 и 2017 г., то съответства на дългосрочното средно ниво за периода.

През първото полугодие значително свиване на доходността е отчетено само във Франкфурт, Дъблин, Брюксел и Амстердам. Над половината от пазарите, включени в изследването на Knight Frank, вече отчитат доста по-ниска доходност от средното равнище в последните пет години с малко възможност за по-нататъшен спад. Консултантската компания очаква доходността да се запази непроменена до края на годината и през първото полугодие на 2019 г.

През първото полугодие най-висока доходност са предлагали офис площите в Москва (9,75%), следвана от Букурещ със 7,50% и Варшава с 5,25%. Тези три града заемат челните места в Европа и по доходност от логистични площи и търговски центрове.

Средният наем за първокласни офис сгради в Европа е намалял с над 6% на годишна основа, което е най-резкият спад от десет години. Ръстът с 30% на наемите в Берлин не е успял да компенсира спадовете в Цюрих, Женева и квартал La Defense в Париж, където настоящият наем на първокласни офис сгради е под петгодишното средно равнище.

Спадът на наемите може да се обясни и с липсата на трансакции с първокласни нови или преустроени офис сгради. Само Берлин отчита двуцифрен ръст на наемите от 30%, тъй като острият недостиг на площи в централните бизнес квартали продължава да подлага на натиск наемателите. Те трябва или да се примирят с по-високите наеми, или да се преместят на по-непривлекателна локация, или да предпочетат краткосрочен наем на гъвкави офис площи.

Пазари, които изоставаха в наемния цикъл, като Мадрид или Прага отчитат ръст на наемите доста над средното равнище в последните пет години и вероятно наемите там ще продължат да растат в идните месеци, преди да се стабилизират към края на идната година.

Равнището на свободните площи продължава да намалява макар и по-бавно в сравнение с предходните години. Средното ниво на свободните площи на разглежданите от Knight Frank пазари се е понижило с 81 базисни пункта до 6,5%, като най-голям спад регистрират квартал La Defense в Париж (-290 базисни пункта), Варшава (-280 базисни пункта), Прага (-170 базисни пункта) и Дъблин (-170 базисни пункта).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още