IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Испания се забавят през деветмесечието

Намалението се обяснява с по-малкото големи портфейлни сделки

15:51 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Испания забавя ръста си през деветмесечието на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Причината обаче се крие в по-малкото големи портфейлни сделки, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Очакванията обаче са до края на годината обемът на инвестициите да остане на нивото от миналата година, като се имат предвид сделките, които са в процес на приключване и ще бъдат завършени до края на декември.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Испания за деветмесечието достига 7,4 млрд. евро спрямо 9,3 млрд. евро за същото време на миналата година. Преките инвестиции в имоти се изчисляват на малко над 7 млрд. евро и са почти на нивото от миналата година, отчита изданието.

До края на годината се очаква общият обем на инвестициите да е в диапазона 9,5 – 10 млрд. евро.

Сегашният климат на капиталовите пазари с изобилие от ликвидност и ниски лихвени проценти превръща пазара на недвижими имоти в региона в привлекателна алтернатива. Това продължава да оказва и натиск върху доходността от вложенията в имоти.

Основен двигател на инвестициите в бизнес имоти в Испания е секторът на търговските площи. Той е привлякъл над 2,5 млрд. евро за деветмесечието – почти колкото и за същия период на миналата година.

На второ място са офисите с общ обем от 2,4 млрд. евро.

Най-силен ръст обаче отбелязват инвестициите в хотели, които достигат 1 млрд. евро за периода. Тенденцията се обяснява с подобряването на туризма в страната, която е една от най-предпочитаните дестинации в света.

Северноамериканските инвеститори остават най-значимите играчи на пазара на бизнес имоти в Испания.

Специализираните местни фондове за инвестиции в имоти, които имаха съществена роля за развитието на пазара през 2015 г., през тази година свиват активността си до 13% от общия обем на инвестициите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още