IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Лондон са се понижили с 50% през 2016 г.

Германия измества Великобритания като най-активен и предпочитан пазар от инвеститорите

12:19 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Лондон са се понижили с 50% през 2016 г., показват данни на компанията за оценки Real Capital Analytics (RCA), цитирани от онлайн изданието ipe.com.

Според компанията Германия е изместила Великобритания като най-активният пазар на бизнес имоти в Европа, макар че обемите се свиват и в най-голямата европейска икономика заради недостига на първокласни активи.

Според RCA има реална възможност от спад на търсенето от страна на наематели в Лондон от една страна заради високите цени, а от друга – заради Brexit. Това са и причините за спад на инвестициите през миналата година с 50% до 25,2 млрд. евро. 

Въпреки това обаче Лондон остава най-големият градски пазар на бизнес имоти в Европа. Обемът на инвестициите в британската столица е с почти 20% над обема, отчетен в най-силния му конкурент – Париж.

Според анализаторите пазарът на бизнес имоти във Великобритания като цяло е вече съвсем близо до повратната точка на инвестиционния цикъл заради Brexit. Ръстът на цените чувствително се забавя, както и на инвестициите, въпреки наплива на инвеститори от Азия през последното тримесечие заради спада на обменния курс на лирата.

Общият обем на трансакциите на Острова през последните три месеца на миналата година се понижава с 45% на годишна база до 14,3 млрд. евро. Намалението отразява и ефекта от срива на паунда на валутните пазари.

Въпреки спада на инвестиционните обеми обаче, 10-те най-големи сделки с бизнес имоти за тримесечието са осъществени във Великобритания.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа през миналата година достига 255 млрд. евро, което е с 21% по-малко спрямо 2015 г. Забавянето на пазара е заради забавянето на инвестициите на трите основни пазара – Великобритания, Франция и Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още